Дяволът носи Прада (The Devil Wears Prada)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2006, 109'
Режисьор: Дейвид Франкел
Сценарий: Ейлин Брош МакКена (по романа на Лоран Уайсбъргър)
Участват: Мерил Стрийп, Ан Хатауей, Стенли Тучи, Емили Блънт, Саймън Бейкър, Трейси Томс и други
Комедия, със субтитри, английски, френски

“Дяволът носи Прада” е едноименна екранизация върху книгата на младата писателка Лоран Уайсбъргър. Тя е писана въз основа на нейния опит като асистентка на главната редакторка на престижното модно списание Vogue. За двете години, които прекарва там, тя осъзнава, колко е безмилостен света на модата и че за да оцелееш, трябва да си истински хищник. Публикувана през 2003 г., книгата й се превръща в бестселър и три години след това е екранизирана от режисьора Дейвид Франкел, който също има опит в този бранш. Той е снимал няколко епизода на фешън сериала “Сексът и града” и е работил съвместно със сценаристката Ейлин Брош МакКена (“Танго за трима”). В каста си двамата са привлекли актьорите Мерил Стрийп (“Часовете”), Ан Хатауей (“Планината Броукбек”) и Стенли Тучи (“Терминалът”). Стилист на продукцията е Патриша Фийлд (“Сексът и града”), която е добре запозната с модните тенденции и няколко от най-известните щатски сериали, използват услугите й.

Списанието "Runway" е едно от най-реномираните и уважавани в модния свят благодарение на нейната главна редакторка Миранда Престли (Мерил Стрийп). Тя не прави компромиси с никой и си е спечелила славата на истински диктатор. Нейната асистентка Eмили (Емили Блънт – “Неустоим”) всячески се подмазва на шефката си в желанието си да се издигне в кариерата.

И тогава се появява младата и неопитна Анди Сакс (Ан Хатауей), която неочаквано е назначена за втора асистентка на Миранда. Всички в редакцията не я харесват, защото не разбира от мода, а и не е “фешън” визуално според техните стандарти. Въпреки това опитната шефка я назначава, защото вътрешно усеща, че ще има нужда от нея.

С течение на времето Анди намира симпатия в един от издателите Найджъл (Стенли Тучи), който й помага да се преобрази визуално и да влезе “в час” с модния етикет на бранша. Това я променя не само външно и Анди се отчуждава от повечето си приятели, роднини, а включително и от гаджето си Нейт (Ейдриън Грение –“Войната на Харт”).

Стъпка по стъпка тя навлиза в модните среди и започва да гради бъдещето си без да усети, че целият и предишен живот е вече минало. И логично идва моментът на равносметка – коя иска да бъде в живота си и това ли наистина е нейното място.

Официален сайт: http://www.devilwearspradamovie.com

Програма на кината


Сподели.