Електрическите коли са твърде тихи и това е опасно

Pinterest LinkedIn +


Електрическите автомобили са твърде тихи и това трябва да се промени. Скоро в Европейския съюз ще влязат в сила правила, които ще изискват от производителите да направят така, че електрическите им коли да се чуват от пешеходците, съобщава "Automotive News Europe".

Всички електрически автомобили, които тръгват на пазара след 1 юли т. г., ще трябва да имат акустична система, която да осигурява звукова индикация, че има автомобил наблизо. До 1 юли 2021 г. всички електрически автомобили в движение също трябва да бъдат с монтирана система.

Тя трябва да е активна при скорости поне до 20 км/ч. При по-високи скорости се смята, че шумът от гумите и вятъра е достатъчна индикация за пешеходците, че има автомобил в движение наоколо.

Регулациите изискват звукът да е подобен на двигател и да не е друг предупредителен звук. Звукът трябва да е продължителен и да е лесно различимо, че става дума за автомобил, както и да става ясно  дали той ускорява рязко, или не. През 2021 г. ЕС ще анализира първоначалните резултати от системата и ще обнови правилата, ако се налага. Подобни правила влизат в сила и в САЩ от 2020 г.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.