Експерти: Не използвайте диван и легло за хоум офис!

Pinterest LinkedIn +

Работата от вкъщи е тенденция отдавна. Но тази сравнително "нова мода" поставя и много условия. Трябва да внимаваме за правилната стойка, мебели и светлина, за да избегнем здравословни проблеми, които в домашна обстановка са по-вероятни, отколкото в офис среда. Заради затварянето у дома обездвижването е повече от всякога. Не е лошо да се вслушаме в препоръките на специалистите.

Радостин Кирилов работи в сферата на офис продуктите и офис дизайна от 2001-ва година. В края на 2012-та участва в създаването на марката ChairPro. В последните години фокусът му е върху  на всякакъв тип работни пространства – интериорни и екстериорни решения, дори и театрални. Радостин Кирилов се включва с полезни решения за правилното обзавеждане на всеки хоум офис, така че работата да ни е приятна и ефективна.

 Г-н Кирилов, какви са наблюденията Ви върху развитието на практиката с хоум офиса? Наблюдавала ли се е отчетливо такава тенденция и преди извънредното положение?

 В момента нямаме точна информация колко хора работят от вкъщи. Въпреки това тази практика беше станала масова още преди извънредното положение. Особено за хора, които не се чувстват здравословно добре, например. Много от фирмите в днешно време имат тази практика. Все по-често има хора, които практикуват свободни професии като дизайнери, програмисти и други, и те работят именно в домашни условия. Хоум офисът е характерен и за много малки фирми – с по един или двама служители. Това е и причината да се обръща все по-голямо внимание на доброто оборудване за домашна работна среда, включително и на продукти от последно поколение. Според мен тенденцията ще се запази и след като отмине тази ситуация.

 Какъв трябва да е ритъмът на работа от вкъщи?

 Ритъмът не трябва  да е по-различен или лежерен, отколкото този от офиса. За мен лично продуктивността в домашна среда е по-голяма. Съдейки по себе си, мога да се фокусирам по-добре върху теми, които изискват голяма концентрация. Смятам, че работата от вкъщи дори може да е с по-високи темпове, отколкото от офиса. Зависи обаче дали човек се поддава лесно на разсейващи фактори и дали притежава самодисциплина.

 В тази ситуация хората търсят ли често експертна помощ за обзавеждането на хоум офиси?

 За консултация се обаждат по телефона по-скоро физически лица, а не фирми. Също така ни посещават в шоурума  въвели сме специален режим с допускане на до 2-ма човека. В момента опитваме да направим информацията за правилно и полезно оборудване на домашния офис достъпна по всички възможни канали, които използваме. Ако човек се е насочил към определен стол например, ние задължително му предлагаме и други артикули, допълващи ергономичното пространство, като подвижно рамо за монитор, антистрес подложки, фитнес ориентирани артикули като пътека за ходене, ергономична табуретка. Повечето фирми за момента нямат отношение към мебелното оборудване на домашния офис, а по-скоро се грижат за техническото обезпечаване – техника и компютри. Разбира се, има и фирми, които показват отношение и загриженост в този аспект и осигуряват на служителите си подходяща ергономична среда, която да запази здравето им.

 Какви мебели са задължителни за един хоум офис?

На първо място – нека не се използват неподходящи площи за работно пространство. Когато човек не е предварително подготвен, се случва и да използва скрин, диван, спалня, кухненски плот – това е неприемливо. Започнете с нормално висока маса и стол, който се регулира (седалка, облегалка, височина) и осигурява движение за тялото. Важно е и хубавото осветление – избягвайте ъгловите пространства. Където не прониква светлина! Това са фактори, които трябва да се съблюдават, за да сме по-работоспособни. Най-добрият вариант е човек с един клик да се оборудва с абсолютно всичко. В момента животът ни е в пъти по-застоял отпреди. По-добрата ергономична среда ще компенсира до известна степен липсата на достатъчно движение и ще спомогне за освобождаване на натрупаното напрежение. Това е полезно не само за здравето, но и за психиката – концентрираме се по-лесно, извършваме повече дейност за кратко време, когато ни е комфортно. Болките също разсейват. Трябва задължително да се помисли и за децата, които са по-уязвими и се създава реален риск от гръбначни изкривявания. Особено в този момент на заседяване.


Снимка: ChairPro

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.