Рекламни експерти забраняват "вредни" полови стереотипи в рекламите

Pinterest LinkedIn +

Британски рекламни експерти забраняват представянето на "вредни" полови стереотипи в телевизионните реклами. Целта им е да заличат от малкия екран традиционни и старомодни образи като жената домакиня, съобщава "Daily Mail".

Компаниите няма да могат да рекламират например бебешки пелени чрез клип, който показва, че мъжете не могат да се справят със смяна на памперса, внушавайки, че това е типично женска работа. Не трябва да се правят и внушения как трябва да изглеждат подрастващите момчета и момичета и какви трябва да бъдат техните интереси. Преди година критики за подобно послание отнесе реклама на сухо мляко за бебета, която показва как малкото момиченце ще стане балерина, когато порасне, а момченцето – учен.

Според специалисти в рекламния бранш подобни джендър стереотипи могат да бъдат ограничаващи за избора, стремежите и възможностите на децата, подрастващите и възрастните хора. Поради това под забранителен режим ще попадат и реклами, които например описват момчетата като смели, а момичетата - като грижовни. Ще бъде недопустимо да се показва, че даден човек не може да свърши определена работа поради своя пол. Затова занапред няма да има реклами, които показват, че жена не може да паркира кола, мъж не може да простира пране или да готви или че основен приоритет на една майка е да се грижи за външния си вид и да поддържа дома чист и подреден. Няма да се допускат и внушения, че човек може да претърпи неуспех в любовта или в живота поради свои физически несъвършенства. 

Всички тези предложения са били съгласувани на заседание на Комисията по рекламни практики в Кралството, която следи за правомерността на излъчваните реклами и която вече е дала насоки на компаниите и рекламните агенции за новите рестрикции. Те ще влязат в сила от юни 2019 г. Все пак от регулаторния орган уточняват, че няма да бъде забранено в рекламите да участват привлекателни мъже и жени. "Насоките нямат за цел да ограничат показването на бляскав, атрактивен, успешен, амбициозен или здравословен начин на живот", твърдят от организацията.

Някои компании вече са в крак с новите тенденции. Известната на Острова фирма за хранителни продукти "Knorr" например често представя своите продукти чрез реклами, в които майка и дъщеря майсторят нещо в кухнята. Напоследък обаче компанията залага на други главни герои – баща и син. Друга фирма, в която допреди няколко години в ролята на домакиня влизаше покойната вече актриса Линда Белингам (Lynda Bellingham), напоследък поставя акцента върху съпруга в кухнята, който се справя много по-добре с готвенето от съпругата.

Преди няколко години компанията "Asda" беше остро критикувана за своя коледна реклама, която показваше, че майката върши всичко за празника - от купуването на подаръците до приготвянето на вечерята -докато останалите членове на семейството си почиват и се забавляват.

Според директора на Комисията по рекламни практики във Великобритания Шахриар Купал (Shahriar Coupal) "вредните джендър стереотипи нямат място в британските реклами. Почти всички рекламодатели знаят това, но за тези, които не знаят, са новите правила, призоваващи към отказ от стереотипи, които пречат на развитието на хората и на обществата.

"Вредните полови стереотипи в рекламите променят начина, по който хората гледат на себе си и на своята роля в обществото", допълва Ела Смайли, която е ръководила изследване на половите стереотипи в рекламите.

Сподели.