"Една успешна идея е достатъчна", или добре дошли в бъдещето!

Pinterest LinkedIn +

Едва ли има някой, който все още не знае какво е Facebook, Twitter или Instagram. Какво обаче знаем за технологичните гении, които стоят зад тяхното създаване, и защо си заслужава да прочетете историите на успехите им? Тези и още много интересни неща можете да научите от "Една успешна идея е достатъчна" - книга, събрала в страниците си разкази за най-ярките умове на нашето време.

Забравете за миналото, когато единственият начин да имаш своя империя беше да наследиш такава. Днес светът принадлежи на едно уникално и неконвенционално поколение от млади и амбициозни технологични милиардери. Повечето от тях дори не са завършили следването си - не защото ученето ги затруднява, а просто защото академичните рамки не им допадат. Те знаят, че са заслужили успеха си, и му се наслаждават.

Ние пък ежедневно се възползваме от откритията им и ако някой ни ги отнеме, бихме се чувствали сериозно ощетени. Само се замислете кога за последен път сте качвали снимка, която не е преминала през филтрите на Instagram, или сте прекарвали цял ден, без да проверите какво се случва във Facebook.

"Една успешна идея е достатъчна" е сборник, в който са включени шестнайсет истории на безпрецедентен успех в света на технологичните иновации. Неговият съставител е Рандъл Лейн - дългогодишен главен редактор на американското издание на списание "Форбс". Едва ли има нужда да го споменаваме, но "Форбс" е най-влиятелното списание в света на бизнеса и е синоним на качествена и безпристрастна журналистика.

Книгата, за която ще ви разкажем сега, се "ражда" от статии, излизали във "Форбс" през последните няколко години, които впоследствие са редактирани и актуализирани. За да не сме голословни, ще ви представим част от гениите на новото време, чиито истории са събрани на страниците на "Една успешна идея е достатъчна".

Сборникът започва с едно изключително интересно въведение, чийто автор е Лейн и в което той разказва, наред с много други неща, и за срещата си с Шон Паркър. Именно на Паркър е посветена и първата статия в книгата. Ако все още не сте сетили за кого става дума, ще ви подскажем.

Всеки, който е гледал филма за създаването на Facebook "Социалната мрежа", знае, че Паркър е един от създателите на компанията. Образът от екрана обаче няма нищо общо с това какъв в действителност е Паркър, дори Марк Зукърбъг признава, че лентата описва Паркър твърде нереалистично.

След излизането на филма, който го превръща в злодея на технологичния свят, Шон Паркър изпада в дълга депресия и му отнема доста време да се отърси от нея, но все пак успява. Независимо какво си мислят зрителите, именно Паркър превръща Facebook от колежански проект в стабилна и печеливша компания. 

Всъщност Шон Паркър е много известен доста преди появата на социалната мрежа. Именно той е гениалният тийнейджър, създал платформата за споделяне на музика Napster, която за малко не слага край на музикалния бизнес. Кои са останалите проекти, над които е работил, и какъв е животът на човек като Паркър, ще разберете само ако прочете цялата книга.


Сред технологичните гении, с които ни среща "Една успешна идея е достатъчна", е и създателят на Dropbox Дрю Хаустън. Днес, малко над тридесетгодишен, Хаустън е един от най-богатите и успешни лидери в света на технологиите. Като студент обаче далеч не е разполагал с толкова много средства. Дори напротив - идеята му да създаде собствена компания е провокирана (поне отчасти) от факта, че в един момент ужасно му писнало да яде претоплени в микровълновата полуфабрикати.

Оставало му само да бъде "осенен" от правилната идея. И тя не закъсняла. Един ден, докато пътувал, се оказало, че данните, които му трябват, са запаметени на друго устройство, а не на лаптопа, който носел със себе си. Което го накарало да стигне до идеята, че трябва да създаде възможност на потребителите да достигат до информацията си независимо къде се намират. Днес Dropbox се разраства с главоломни темпове, а личното богатство на Хаустън е няколко милиарда.

В "Една успешна идея е достатъчна" ще откриете и историите на създателя на Instagram Кевин Систром, на основателя на Tumblr Дейвид Карп, на гения, благодарение на когото имаме Twitter Джак Дорси и на още много други гиганти на технологичната мисъл, които стъпват върху опита на предшествениците си и променят изцяло света, в който живеем.

Най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.

Сподели.