Думата на 2021 година е "ваксина"

Pinterest LinkedIn +

Най-често използваната дума в англоговорящия свят през 2021 г. е думата ваксина. По-точно коренът vaxкойто стои в основата както на съществителното "ваксина", така и на глагола "ваксинирам" - съобщават на сайта на световноизвестния Оксфордски речник, откъдето определиха думата vax като дума на годината.

"Никоя друга дума не улавя атмосферата на тази година по-добре от думата vax" - твърдят съставителите на речника. Според техния доклад думата се появява за първи път като съществително през 80-те години на миналия век, а след това започва да се използва като глагол в началото на 21-ви век. "Тя има множество деривати, които днес се употребяват както в официални текстове, така и в ежедневното ни неформално общуване", казват от "Oxford Languages".

Анализът на данните показва, че думи, образувани с корена vax, се употребяват най-често в Северна Америка, Австралия и Югоизточна Азия, но употребата им се увеличава и в Обединеното кралство. "
Когато лексикографите ни започнаха да анализират данните на английския лексикален корпус, бързо стана ясно, че vax е впечатяваща дума. Доскоро тя беше сравнително рядко срещана, но до септември 2021 г. думата е използвана почти 72 пъти по-често, отколкото до същото време през 2020 г.", съобщават експертите.

През 2020 г. не беше определена една дума на годината. Тогава съставителите на Оксфордския речник посочиха 16 популярни думи и фрази на годината, голяма част от които също бяха свързани с епидемиологичната ситуация в света: „коронавирус“, „карантина“ и „социална дистанция“. Като друга дума на годината беше посочено и словосъчетанието „горски пожар“.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.