Мистичният "Рога" на Гийермо дел Торо и Скот Купър ни изправя на нокти

Pinterest LinkedIn +

Страшните филми в навечерието на Хелоуин не са нещо неочаквано, но тази година, точно за празника, в кината пристига нещо наистина зловещо: един от най-древните и смразяващи кръвта индиански митове ще оживее от плът и кръв в лентата "Рога". В специално видео продуцентът Гийермо дел Торо, режисьорът Скот Купър и част от творческия екип и консултантите, стоящи зад създаването на филма, ни отвеждат зад кулисите на продукцията, разкривайки любопитни подробности за възникването и значението на легендата за Уендиго и ролята му на основно вдъхновение за страховитата история.

Уендиго е алегория за дух, който идва да въздаде възмездие за нещо нередно, извършено от хората – дяволска нечестивост, която поглъща човечеството. Чудовищното създание е и метафора за разрушаването на семействата и за ужаса на всекидневното домашно насилие и борбата за оцеляване във времена на криза.

Използвайки ефективните изразни средства на жанра, с "Рога" Купър и Дел Торо разказват една привидно обикновена история за работническо семейство, което е погълнато от мрак – буквално и преносно. История, която олицетворява задълбочаващото се разделение на хората от природата и повсеместната загуба на човешки ценности.

Действието на "Рога" се развива в малко градче в Орегон и разказва за началната учителка Джулия (Кери Ръсел, "Американците") и местния шериф и неин брат Пол (Джеси Плeмънс, "Круиз в джунглата"), които откриват, че едно от децата в училище – Лукас (Джереми Т. Томас) – крие ужасяваща тайна със смъртоносни последици за целия град.

Режисьор на "Рога" e Скот Купър ("Лудо сърце", "Черна служба", "Извън пещта"), който е и сценарист наравно с К. Хенри Чейсън и Ник Антоска, по разказа "The Quiet Boy" на Ник Антоска. Продуцент е носителят на "Оскар" Гийермо Дел Торо, а в ролите влизат още Рори Кокрейн, Греъм Грийн, Скот Хейз, Еми Мадиган и др.

"Рога" ще бъде в кината точно за Хелоуин – от 29 октомври!

Сподели.