Dragon Age: Origins

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Role Playing Game
Година: 2009
Произв./Изд: BioWare/Electronic Arts
Платформа: PS3 | X360 | PC

За играта:

 

Dragon Age: Origins бе обявена като духовния наследник на легендарното RPG Baldur’s Gate II, което в превод от геймърски означава нещо, притежаващо земетръсния ефект на продължение на Кръстника, примерно. Дали авторите от BioWare се самоекзекутираха с подобно силно изказване или наистина ни предлагат фентъзи шедьовъра, който очакваме вече девет години? Да видим.

 

Сюжетът е простичък. Поредното голямо зло, поредният герой, който трябва да се справи с него. По свой собствен начин, защото в крайна сметка всичко зависи от твоите избори.

 

Играта, типично за BioWare, не се опитва толкова да ти разкаже някаква невиждана история, колкото да те потопи дълбоко в един мрачен и красив свят - задача, с която Dragon Age: Origins се справя повече от добре. Ще се сблъскаш с чудесно изградени персонажи, много диалози и сериозно количество информация за всичко, което те заобикаля. Докато в един момент не се почувстваш част от него.

 

Прибави към всичко това факта, че играта е доста мрачно фентъзи за възрастни, което не се свени да ти показва секс и насилие, а не някоя лигава детска приказка и няма как да не почувстваш, че наистина си се докоснал до нещо уникално.

 

 

Визия и звук:

 

Визуалният аспект е може би най-слабата съставка в иначе прелестния коктейл, който Dragon Age: Origins предлага. Играта изглежда добре благодарение на чудесната работа на арт отдела и интересните локации, които ще посетиш, но на ниво техническа реализация нещата са по-скоро посредствени. Нищо, което да те накара да присвиеш погнусено очи, разбира се, но и нищо, съпоставимо с графичен еталон като актуалния Modern Warfare 2.

 

Когато нещата опрат до озвучаване обаче, BioWare са сила, с която всички би следвало да се съобразяват. Наистина беше трудно да повярвам, че в игра, предлагаща такова колосално количество диалог, няма да открия дори една зле произнесена реплика, но истината си е истина – Dragon Age: Origins разказва историята си по най-добрия възможен начин.

 

 

Геймплей:

 

Dragon Age: Origins те посреща с шест различни въведения, коренно различни едно от друго в зависимост от героя, който си създал. Всички те в крайна сметка те отвеждат на описаното в началото място – изправен срещу древното зло, което трябва да сразиш, но въпреки това по никой начин не очаквай праволинейност, защото историята може да поеме в изненадваща посока в зависимост от изборите, които правиш.

 

Всичко това се разгръща пред теб насред един интересен, огромен и в крайна сметка – изключително разнообразен откъм локации и персонажи свят, който ще бъде преброден от героя ти и спътниците му за време, възлизащо на впечатляващите стотина часа. Да, що се отнася до геймплейно време, Dragon Age: Origins наистина е едно от малкото заглавия, които си струват всяка инвестирана в тях стотинка.

 

Ролевите фенове сигурно ще се зарадват и от завръщането на BioWare към по-сложните и комплексни ролеви системи след адски добрия, но изненадващо опростен и екшън ориентиран техен предишен продукт Mass Effect. Така че, скъпи читателю, отговорът на зададения в началото въпрос е Да, получихме фентъзи шедьовъра, който чакахме девет години.” Да ни е честит.

 

 

Плюсове:

- Огромен и интересен свят, колоритни персонажи, много диалози и избори, добра ролева система. Да, точно като в доброто старо време;

- Непоклатимо озвучаване;

- Мрачна история, изпълнена със секс и насилие;

- Множество странични куестове;

- Dragon Age: Origins буквално изрива крактите съвременни игри, предлагайки ти срещу парите, които ще дадеш за нея, геймплейно време от близо 100 часа.

 

 

Минуси:

- Решението главният герой да бъде безмълвен понякога пречи на усещането за реален диалог;

- Сравнително слаба визуална част.

 

Сподели.