Sabaton и Rage - в яростната нощ на метъл войните

Pinterest LinkedIn +

Над 1300 метъл фена се събраха в дъждовната съботна вечер, за да вдигнат ръце, свити в мощен български юмрук, заедно с пауър-метъл героите от Щвеция Sabaton и германските легенди на стила – Rage.

Дълго преди да започне концертът, много дългокоси войни с черни якета и камуфлажни панталони бяха обсадили зала "Христо Ботев" в София, викайки и пеейки силно българския химн. Щом отвориха вратите, тълпата с тичане нахълта вътре и продължи да скандира "Sabaton" до разтреперване на стъклата на спортната, по неволя и концертна зала.


Sabaton

Първи на сцената изскочиха облечени в камуфлажни сценични униформи Sabaton, които явно възхитени от ентусиазма и виковете, моментално обещаха да свирят дълго и най-вече много здраво. Не излъгаха. Публиката скандираше, размахваше ръце и пееше заедно с атрактивния фронтмен Joakim Broden през цялото време.


Момчетата, които всъщност са група на 10 години, не блестят с особена виртуозност и сложност на песните си, но пък свирят с абсолютен искрен ентусиазъм, който хората забелязват и явно боготворят. Имаше много ефектни стойки и борбени призиви към залатата, която отвръщаше с дружен рев.


Sabaton

Много важно за една тежка група е да надъхва феновете, на които тестостерон и без това не липсва, а Sabaton това го могат. Резултатът бе, че макар и да не са толкова стара и утвърдена банда като Rage, Sabaton бяха приети от публиката с ентусиазъм, отдавна невиждан по такива концерти.

Германците Rage са по-скоро група за ценители на виртуозността в пауър стила. Все пак съществуват от над 25 години и след осемнадесет албума стоят на сцената като абсолютни професионалисти.


Rage

Свиренето няма нужда от коментар - просто метъл до дупка. Много двойни каси, много препускащи сола и високи вокали, и повече ноти, отколкото можете да си представите, че биха могли да излязат от пръстите на трима музиканти.

Едва ли някой, освен меломаните, забелязва липсата на легендарния Майк Терана, още повече след като го видяхме миналата седмица.


Rage

Вечерта свърши на един дъх и феновете на този стил отново се доказаха като най-сериозната и вярна публика, защото бяха в залата, по-щастливи от всякога. Може да сте сигурни, че групите също си прекараха добре и със сигурност ще ни гостуват отново.

Текст: Митко Николов

Сподели.