"Domino's" ще доставя пици с изцяло автономни автомобили

Pinterest LinkedIn +

Компанията ще използва автомобили на "Ford", а целта не е просто бърза доставка на пици.

Веригата пицарии "Domino's" обяви, че започва пилотен проект за доставка на пици чрез изцяло автономни автомобили, съобщава онлайн изданието "RoadShow". Проектът се реализира в партньорство с компанията "Ford", която осигурява автомобилите.

Доставките ще се извършват в района на Ан Арбор, щата Мичиган. Инициативата има и научна цел, не става въпрос просто за по-бърза доставка на пици.

Ще се използват няколко изцяло автономни автомобила. След направена поръчка произволни клиенти ще получават обаждане от оператор на пицарията с въпрос дали искат да получат храната си чрез автономен автомобил.

Ако клиентът се съгласи, поръчката ще бъде натоварена на автомобила и той ще бъде пратен на адреса. Потребителят ще получи известие на телефона си, че колата е пристигнала, и ще може да отиде при нея. След това трябва да въведе персонален код в таблет, който е монтиран на задната врата.

Самата поръчка ще се пази в контейнер, който ще е достъпен през задния прозорец. Той ще се отваря след правилно въвеждане на кода.

Целта на "Ford" не е само да трупа още тестови километри на самоуправляващите се коли. Компанията иска да види как те ще се справят в напълно реални условия от ежедневието. А основната цел на проекта е и да проучи реакцията на хората към автономните автомобили.

Заради по-добрата сигурност, а и поради законови изисквания в Мичиган, на предните седалки ще се возят инженери на "Ford". Те ще събират информацията и ще имат възможност да осъществяват контрол над автомобила. Стъклата му обаче ще бъдат силно затъмнени и на практика инженерите в колата ще са невидими и няма да влизат в контакт с хората.

"Domino's" ще анализира и реакциите на клиентите. Ще се разглеждат дори най-дребни детайли като реакции, свързани с необходимостта от отиване до автомобила, вместо директно получаване на пицата на вратата, с липсата на бакшиш и др.

Сподели.