"Добрата дъщеря" на Карин Слотър: за спомените, които не умират

Pinterest LinkedIn +

Карин Слотър е автор на общо деветнадесет книги: две поредици и няколко самостоятелни романа, всички радващи се на изключителна популярност, преведени на 37 езика и продавани в огромни тиражи по цял свят. Името ù често се появява сред авторите на бестселъри в класацията "Ню Йорк Таймс". Колкото до "Добрата дъщеря", достатъчно е да кажем, че Джеймс Патерсън го определя като най-добрия ù роман досега.

Карин Слотър отдавна се е наложила като един от най-успешните съвременни автори на трилъри. Американската писателка постига изключителен успех още с първия си публикуван роман. Книгата излиза през 2001 година, озаглавена е "Заслепяване" и поставя началото на поредицата "Грант Каунти". Нещо повече, "Заслепяване" е номиниран за наградата "Златен кинжал", влиза в списъка на бестселърите на "Ню Йорк Таймс" и прави Слотър известна.

Извън писането на трилъри писателката се занимава с проекта си "Save the Libraries", чиято цел е да подпомага обществените библиотеки в САЩ. Освен това е съсценарист на пилотния епизод на телевизионния сериал, базиран на поредицата ù "Грант Каунти". Всъщност телевизионните проекти, свързани с нея в момента, са няколко. В началото на 2019-та година беше обявено, че от "Нетфликс" са поръчали и разработват сериал по последния ù (поне засега) роман "Pieces of Her".

Ние обаче няма да ви разказваме подробно за него, а ще се съсредоточим върху един от другите самостоятелни романи на Карин Слотър. "Добрата дъщеря" е спиращ дъха трилър не само заради майсторски изградения съспенс и сложните психологически образи, но и защото успява да предизвика емоциите и умовете на читателите по особено находчив начин.

Кой е най-лошият ден в живота ви? За Чарли Куин отговорът на този въпрос става все по-труден. Има твърде много кандидати за позицията. Още в първите страници на романа Чарли и сестра ù Сам, и двете все още тийнейджърки, се сблъскват с ужасяващи събития. Домът на семейството е опожарен от вандали като акт на заплаха срещу баща им Ръсти Куин - адвокат, склонен да защитава клиенти, за които никой друг не би се застъпил.

Така двете момичета се озовават с майка си в стара ферма извън града, изгубили в пожара всички си вещи, а заедно с тях и стабилността на семейството си. Властна, умна и винаги категорична, майка им, която всички наричат Гама, в много отношения се оказва един от ключовите и най-интересни образи в романа, макар че присъства основно в спомените на дъщерите си.

Само няколко дни след пожара в новото жилище на семейство Куин нахлуват двама въоръжени мъже. Целта им е да убият Ръсти, но тъй като откриват единствено съпругата и дъщерите му, именно те стават техни жертви. Момичета не просто са свидетели на смъртта на майка си, но самите те оцеляват като по чудо. Сам е простреляна и погребана жива, а Чарли успява да избяга и да извика помощ.

Почти тридесет години по-късно между двете сестри споменът за ужасяващите събития от детство им се е превърнал в непреодолим източник на болка и ярост. Двете откриват единствената възможност да го превъзмогнат, като просто не общуват помежду си. До една злополучна сутрин, в която Чарли се оказва на неподходящо място в изключително лош момент.

Мястото е прогимназията в родния град на сестрите Куин. Малко преди началото на часовете Чарли става свидетел на стрелба в училището, която завършва с две жертви – един прострелян от полицаите учител, чиято единствена грешка е, че се опитал да помогне, и счупения нос на Чарли. А когато Ръсти Куин поема защитата на стрелеца, всичко напълно излиза от релси.

Един от най-добрите и съществени за сюжета ходове е фактът, че и двете сестри са избрали адвокатска професия. Напълно предвидимо и все пак работещо по неочакван начин решение, което допълва психологическата сложност на романа. Чарли е избрала да се върне в родния си град, за да остане близо до Ръсти, докато Сам е отишла възможно най-далече. При това с намерението никога да не се връща. Коя обаче е добрата дъщеря и как ще се отрази новата трагедия върху живота им, ще ви оставим да разберете сами.

Най-прекият път към "Добрата дъщеря" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.