До 4 години британска компания ще предложи междуградско въздушно такси

Pinterest LinkedIn +

Основателят на един от доставчиците на електроенергия във Великобритания има нова компания, чрез която планира да предложи междуградски въздушни таксиметрови услуги, като въздушните таксита ще излитат и ще се приземяват вертикално, съобщава технологичният сайт Pixelmedia.bg. Новата услуга трябва да бъде достъпна до четири години.

Британската компания "Vertical Aerospace", ръководена от главния изпълнителен директор Стивън Фицпатрик, с помощта на бивши инженери на "Boeing" и "Airbus" осъществи успешно своя първи тестов полет.
 
"Фокусирали сме се към пазара на пътувания на сравнително къси разстояния, между градовете", каза Фицпатрик. "Идеята е нашите управляеми превозни средства да возят пътниците от един град до друг, като ги оставят по-близо до домовете им, не непременно на летища", допълни той.
 
Фирмата на Фицпатрик, която той финансира самостоятелно, съвсем не е единственият участник в глобалната надпревара за производството на летящо превозно средство, което да излита и каца вертикално. Според проучване на "Deloitte", публикувано през януари, изследването и създаването на прототипи на пътнически дронове и летящи коли датира от началото на 80-те години на миналия век, но преобладаващата част от тези проекти не са стигнали фазата на производство.
 
"Airbus" и "Boeing" имат добре развити планове за летящи таксита. Според изпълнителния директор на "Boeing" Денис Мюленбург самоуправляеми самолети ще могат да кръжат над градовете след близо десетилетие. Правителството на Япония също си поставя такава времева рамка. Подобно е и виждането на "Uber".

Според Фицпатрик, който е изпълнителен директор и на "Ovo Enegry Ltd.", екипът му от инженери ще може да се справи в по-кратък срок.
 
От компанията съобщават още, че тестовият полет на техния безпилотен изцяло електрически прототип, който изглежда като дрон с размери и форма на автомобил, успешно е бил демонстриран на малко летище в Англия през юни. Прототипът може да лети само пет минути, каза говорителят на стартъпа, но подчерта, че той може да развива скорост до 80 км в час. Компанията планира моделите, управлявани от пилот,  да могат да изминават по около 800 км с малък брой пътници.

Въпреки че британските власти за гражданска авиация са разрешили тестовия полет, масовото въвеждане в употреба на подобни превозни средства ще бъде предизвикателство за регулаторите.
Сподели.