Джаз Плюс стартира през май в София

Pinterest LinkedIn +

Kакто вече Avtora.com съобщи от 9 до 14 май София ще стане домакин на нов музикален фестивал. Той носи името Джаз Плюс и има за цел да представи съвременния джаз като достъпна музика за модерните, свободните и отворените хора, съобщават организаторите му.

Програмата на феста представя джаза във връзка с всички останали стилове и показва, че те успешно се комбинират в понятието "джаз". Това е видно от подбора на гостуващите музиканти – Стенли Кларк (Stanley Clarke), бас №1 в света, с повече от 30 албума и дългогодишна звездна кариера, лиричният пианист от Норвегия Торд Густавсен (Tord Gustavsen), наричан "европейският Кийт Джарет", Антони Дончев Театрален Джаз Бенд, клубната група Zuco 103 (на снимката), в чиято музика джаза, електронната и етно музика вървят ръка за ръка; и накрая, наскоро спечелилият най-престижната награда за уърлд мюзик на ВВС Radio 3, виртуозният кларнетист Иво Папазов.

Освен концертите от основната програма 9-14 май Джаз Плюс ще включи и две допълнителни лайв изяви на френската ретро група Paris Combo на 29 май и поредният проект "Етносинтезис 3" на мултиинструменталиста Николай Иванов и унгарския перкусионист Корнел Хорват.

Малки клубни свирения на български музиканти ще има в клуба Чекпойнт Чарли, а съпътстващи фестивала изяви ще се състоят в Гранд Хотел София. В Дома на киното ще бъде представена фотоизложбата "Чуваемият пейзаж", която представя естетиката в графичното оформление на албумите на лейбъла ЕСМ, чиито издания са еталон за качество и стил.

Организатори на фестивала Джаз Плюс са все хора, чиято съдба и начин на живот по някакъв начин е бил свързан с тази музика през годините – българският представител на най-важните независими издателства за джаз и етно музика "Дюкян Меломан", Людмил Фотев - автор и водещ на едноименното джаз предаване (най-старото предаване за джаз в софийския ефир) и директор на Радио Франс Интернасионал България, и музикалният продуцент и мениджър на български артисти Виктор Лилов.

Организаторите планират провеждането и на първата по рода си (у нас) "Среща на европейските джаз промоутори", която ще съвпадне с концертите на българските музиканти и ще отвори вратите за тяхната изява на европейските джаз сцени. Джаз Плюс предвижда абонаментна система, която да осигури намаление при посещение на всички концерти на най-запалените почитатели.

Tord Gustavsen Trio

През последните години скандинавските музиканти безпрецедентно затвърдиха позициите си на световната музикална сцена. Доказателство за това е и норвежкото трио на пианиста Торд Густавсен, което е прекрасно прието, както от критиката, така и от публиката в САЩ, Австралия, Великобритания, Германия, Франция и страните от Скандинавския полуостров.

Музиката на тази джаз формация е безкрайно мелодична, по норвежки умозрителна и изпълнена с фина техника. На барабаните е Ярле Веспестад, а басист е Харалд Йонсен – и двамата наложили се и емблематични музиканти за норвежката джаз сцена. Показателен е и фактът, че и двата албума на триото – “Changing Places” (Чейнджинг Плейсес) и “The Ground” (Дъ Граунд) са издадени от един от най-изисканите и елитарни джаз лейбъли в света ECM.

Българската публика ще може да види и чуе Торд Густавсен Трио в рамките на фестивал Джаз+ на 9 май от 19:00 часа в зала България.


Стенли Кларк

Стенли Кларк е роден през юли 1951 във Филаделфия, където завършва и музикална академия. Първоначално се занимава с фънк, но скоро придобива вкус към джаз музиката. Премества се в нейната столица – Ню Йорк, където веднага започва да свири с величия като Хорас Силвър, Арт Блейки, Гил Еванс, Джо Хендерсън, Декстър Гордън, Фероу Сандърс, Стан Гец, и младия пианист и композитор Чик Къриа. С последния Стенли Кларк създава група, която издава 8 албума, един от които печели Грамми. През това време Кларк превръща бас китарата в пълноправен солов инструмент и издава солов албум още през 1974 – едва на 23 години.

Гениалният басист въвежда нови техники в свиренето на бас китара и изобретява тенор бас и пиколо бас. Стенли работи и записва още и с Джеф Бек (The Yardbirds), Кийт Ричардс (The Rolling Stones), Стюарт Копланд (Police), и през 90-те е основна фигура в супергрупите The Superband (с Лари Карлтън, Били Кобъм, Нейджи и Дерон Джонсън), The Rite of Strings (с Ал Ди Меола и Жан Люк Понти), Vertu (с Лени Уайт).

Крал на бас-китарата, талантът му се разпростира в джаза и класическата музика, в R’n’B и попмузиката. Биографията му е безкрайно богата, а постиженията - безспорни.

Стенли Кларк и неговата група ще свирят на 10 май в зала 1 на НДК от 20:00 в рамките на фестивал Джаз+.


Zuco 103

Когато през 2000 г. се появи дебютният им албум "Outro Lado", Zuco 103 бяха обявени за най-интересната и оригинална нова бразилска група на клубната сцена. За да определят майсторската смес от даунбийт, лаундж, R&B, боса нова, самба, реге и какво ли още не, критиците специално измислиха нов термин за стила на групата - “бразилектро”. Днес Zuco 103 са една от най-популярните клубни групи, и не на последно място популярността им се дължи на многобройните им концерти и турнета.

Най-впечатляващия член на Zuco 103 е магнетичната вокалистка Лилиан Виейра - характерният й, топъл глас изпълва с емоция всяка отделна пиеса, а артистичният й талант и силното сценично присъствие са отличителна черта на екзотичния и изключително танцувален стил на групата.

Лилиан пристига в Холандия през 1989 г., за да изучава пеене в Ротердамската консерватория. В търсене на допир между богатата бразилска музикална традиция и съвременната артистична импровизация, Лилиан се запознава с другите двама члена на групата. Щефан Кругер и Щефан Шмид са добре подготвени джаз музиканти още преди да започнат да експериментират на клубната сцена. Техният талант на композитори и аранжори е в основата на стилната селекция на разнообразни семпли, бийтове и “джази” клавирни пасажи.

Днес Zuco 103 имат зад гърба си издадени четири албума за лейбъла Ziriguiboom, а броят на компилациите с клубна музика, в които са влючени техни изпълнения надхвърля 50. Групата продължава да доставя удоволствие на публиката си с уникална амалгама от тропически ритми и електроника, от бразилски поп и европейски денс.

Zuco 103 ще свирят на 11 май в зала 1 на НДК от 20:00 в рамките на фестивал Джаз+.


Иво Папазов

Иво Папазов е роден през 1952 в Кърджали. Той произхожда от семейство с музикални традиции и напуска училище млад, за да се захване с нелеката професия на музикант. През 1974, едва на 22, той формира първия си оркестър, чийто репертоар от чисто традиционен постепенно прераства в по-импровизационен джаз сет.

За много кратко гениалният кларинетист се превръща в Краля на сватбарската музика. Поради произхода си и популярността си сред турското население в България, през 1982 той е арестуван и изпратен в трудов лагер, но негов почитател го измъква и той се превръща в знаменитост сред младите интелектуалци. Популярността му води до два албума - "Orpheus Ascending" (1989) и "Balkanology" (1991) издадени от Hannibal Records и продуцирани от самия Джо Бойд (Pink Floyd).

Той се превръща не само в посланик на българската музика по света, но и в легендарен и изключително уважаван и обичан музикант. Неговото енигматично присъствие на сцената, виртуозната му техника и прекрасните интерпретации на балканската музика го правят любимец не само на критиците, но и на публиката.

След 10-годишна пауза Ибряма издаде отново албум - "Панаир" (Кукер Музика), който спечели най-престижната награда за уърлд мюзик - "World Music Awards 2005 - Audience Award" на радио BBC 3.

На 14 май от 20:00 в зала 1 на НДК ще можете да видите и чуете виртуоза на кларинета Иво Папазов в рамките на фестивала Джаз+!

На сайта на Джаз+ можете да чуете семпли от изпълнителите.

Сподели.