DJ Cooh: Нужно е да се потрудиш, за да създадеш качествен продукт и после смелост да го представиш навън

Pinterest LinkedIn +

Иван Шопов, или иначе казано DJ Cooh, или единият от членовете на проекта Бalkansky – звучи като три самоличности, но има и четвърта – визуално графичен артист, дори създател на музика за танцови пърформънси. Това момче ме озадачава с невероятното си спокойствие като на тибетски монах, а в същото време се оказва, че е овършал света с многобройните си реализирани продукции, множеството си контакти и партита далеч извън границата на страната ни. Незнам как на Иван му стигат 24 часа, за да свърши всичко, с което от години се е заел. Само едно е ясно – успехите го зареждат за още повече лавинообразно появяващи се идеи и работа.

Анастасия Манлихер: Не знам защо, но като се каже DJ Cooh и веднага ми изниква асоциацията Ogonek и Cooh като тандем...

Иван Шопов: Да, тази реакция е нормална, защото от много години двамата заедно правим партита. Освен това още преди 10 години започнахме да правим заедно музика. В интернет ще откриете доста парчета, издадени под названието Ogonek и Cooh.

.: Освен с музика хората могат да те свържат и с визуално изкуство. Ти рисуваш по един доста специфичен начин. Би ли обяснил каква е технологията на твоето рисуване.

Иван Шопов: Да, използвам графични техники, често пъти т. нар. "суха игла". При нея чрез издраскване върху прозрачна плака се правят микроскопични линии, след това се запълват с мастило и се принтират с преса върху хартия.

Издадох свой собствен каталог, в който се вижда много от графичното ми творчество. В това голямо луксозно издание съм сложил главно работи с туш и перо.

Тази техника ми е най-любима, защото мога да я правя навсякъде, докато при сухата игла се изисква наличие на печатна преса, мастила, т. е. доста повече ресурси, които не са така мобилни.

Затова и повечето неща, които съм направил, са с туш и перо, защото много често ми се налага да пътувам.

.: Сам ли си се учил на тези любопитни визуални техники?

Иван Шопов: Не, първо се запалих да рисувам покрай майка ми, която е художничка. После минах през доста сериозно обучение. Учих керамика в родния ми град Троян – там има такова специализирано училище.

Като ученик работата с глина ми беше много любима, докато не попаднах в ателието на една от моите учителки и там за първи път се запознах с техниката на сухата игла и така се запалих.

След това учих 4 години графика в Художествената академия, там завърших като бакалавър преди 7 години.

.: А музиката кога се появи?

Иван Шопов: Успоредно с обучението ми по визуални и приложни изкуства. И до днес успявам да съчетавам двете занимания.

Дори в каталога с визуалните ми творби най-отзад има диск с 18 мои парчета, специално композирани за картините.

Направих го така, за да може докато човек разглежда картините да слуша музиката ми и така съвсем да се отдаде на въображението си.

.: А къде може да бъде намерен този голям черен твой каталог?

Иван Шопов: Основно го продавам в интернет – и музиката, и рисунките, и дрехи, върху които съм отпечатал рисунките си. Но каталогът може да се намери в България само на едно място извън интернет и това е книжарница "Сгъни хартийка".

Това местенце е собственост на моя приятел от проекта Бalkansky Иво Христов. Там основно се занимават с оригами. Иво Христов е и дизайнерът на каталога, който нарекохме Lights & Shadows.

.: Спомена, че картините ти са принтирани и върху дрехи. Дори в твоя сайт имаш секция, наречена Clothes.

Иван Шопов: Да, принтирам ги главно върху тениски и суичъри и ги продавам на мои партита, така че феновете ми, ако искат, могат да си купят нещо за спомен от мен.

Вместо на тях да пише името ми, има мои рисунки и това е още един интересен начин да популяризирам и другата страна на моята творческа натура.

.: Нещо интересно около проекта Бalkansky?

Иван Шопов: Имаме издаден нов албум, който се казва "Оренда". Той излезе на компакт диск и на 180-грамов винил, в червен цвят при това – ценителите на истинския звук от винил ще оценят това.

А пък и винилът все още не е изчезнал напълно от клубовете – поне в чужбина, където основно се изявявам. Колекционирането на винили и носенето им на партита придава една по-голяма тежест пред публиката, защото тя оценява, че си инвестирал в нещо по-ценно от обикновените дискове с mp3-ки.

.: Да колекционираш музика на винил не излиза ли доста скъпо вече?

Иван Шопов: Не, защото една винилова плоча върви около 8 евро, а стойността на дигиталния албум е горе-долу същата.

Но вече сме много мобилни, музиката е в джобовете в телефоните ни, така че е нормално музиката да е във всякакви формати.

DJ пултовете вече съпортват usb стикове, така че всичко започва да се движи вече в тази посока.

.: Ти си обиколил почти целия свят не само като диджей, но и като визуален артист. Как успя да отвориш границите на България за себе си?

Иван Шопов: При мен нещата се отключиха през 2005 г., когато много сериозно се занимавах с правене на дръмендбейс и започнах да качвам траковете си в един сайт, в който могат да те чуят други продуценти от цял свят.

Тогава за първи път получих и отговор за моите парчета от слушатели и продуценти от различни точки на света. Вече в България бях натрупал актив с партитата с Ogonek. С него събирахме по 200-300 човека и се носеше вече някаква мълва, че има дръмендбейс сцена в България.

Всъщност аз бях един от първите, който се осмели да си качи музиката в чужд портал. И тъй като имаше много добра обратна връзка, това ме стимулира да качвам още и още мои неща.

Учех се от другите, обменях файлове, комуникирах с други музиканти. Започнах да развивам и английския си. Така се стигна и до съвместната ми работа с американския дръмендбейс продуцент Diode. Направихме заедно парче. Той ремиксира и мой трак.

Diode ме препоръча на негови познати от английски лейбъл. Те харесаха продукцията ми и така се осъществи и първото ми издание на винил. Това съвсем ме ентусиазира.

Колелото се завъртя – заваляха покани от други лейбъли, започнах да правя повече музика и да я качвам и на повече места в мрежата. Свързах се с всички световни имена на сцената и се оказа, че някои от тях вече бяха чували за мен покрай винилите, които бях издал.

Вече за близо 10 години имам около 80 винила, над 250 парчета, издадени за всевъзможни лейбъли и стилове. Аз вече направо не се спирам от правене на музика, създаване на нови контакти и пътувания по партита по света.

.: Значи нещата не са толкова комплицирани по отношение отваряне на границите за DJ продуцентите?

Иван Шопов: Не, въпросът е да се потрудиш добре, да създадеш качествен продукт и после да направиш първата смела крачка да го представиш навън.

.: Ти обаче като малък си бил метъл...

Иван Шопов: Да, в троянската околия това беше модерно по мое време. Научих се да свиря на китара и в училище си направихме със съученици и първата метъл банда.

Даже директорът ни разреши да ползваме физкултурния салон за репетиционна и доста шум вдигахме там всеки следобед. Но учителите много ни се радваха. Правехме и концерти редовно.

.: Почти всеки бивш металист, който е станал DJ, се е захванал първо с индъстриъл стила в електронната музика. И при теб ли беше така?

Иван Шопов: Да, абсолютно. Най-любимият ми изпълнител беше Scorn. Много ме впечатляваха с бавната дълбока мрачна музика. Godflesh също ми бяха любими.

Аз не съм спирал да слушам такава музика. Дори с Мик Харис от Scorn вече имаме издаден трак, а с Джъстин Бродерик от Godflesh в момента разработваме продукция за един японски лейбъл.

Хубавото е, че почти винаги успявам да стигна до моите идоли и да вляза в някаква колаборация с тях. 

.: Правиш и музика за експерименталните денс проекти на Derida Dance Center. Кой е последният ви проект заедно?

Иван Шопов: Сега в момента най-актуално е третото представление, за което правя музика за тях. То се казва Monocrossing и е с унгарско участие, като премиерата в София беше на 8 и 9 март. Препоръчвам го на всеки ценител на нестандартното изкуство, аз лично съм много горд с крайния продукт!

.: Неотдавна бе на турне в Австралия. Как мина то и къде точно се изяви като DJ?

Иван Шопов: Турнето в Австралия мина много добре, както и предишните два пъти, в които бях там за участия.

Този път освен в Сидни и Мелбърн успях да се изявя и в столицата на Австралия – Камбера. Там беше много приятно и хората ме приеха много добре.

Освен DJ сетовете, които направих, успях да проведа и два уъркшопa в Сидни и Мелбърн, както и да запиша много нови парчета с музикалния ми проект в Мелбърн с моя приятел Дейвид Бешман.

.: Следващото ти участие навън?

Иван Шопов: Следва да пускам музика в Португалия и Испания в средата на април.

Сподели.