Иван Шопов - Cooh: тъмен Бalkansky субект

Pinterest LinkedIn +

Една от ключовите фигури в родния дръм енд бейс за всичките си проекти, предстоящия концерт с Теодосий Спасов и партито за рождения ден на H.M.S.U.

Cooh е един от най-известните български дръм енд бейс диджеи.

Бalkansky смесва електронна музика, визия и фолклорни инструменти и вокали в космическия албум "Кукер".

Добави дъб трип-хоп под името Underhill, техно от Drum Kid, изложба графика и още няколко проекта в развитие.

На знаем как 27-годишният Иван Шопов побира всички имена и идентичности в едно тяло в краткото земно денонощие.

Затова го попитахме - часове преди поредния концерт на Бalkansky на 20 януари в Sofia Live Club и дни преди партито на H.M.S.U...

Елена Пенева: Първият албум на проекта ти Бalkansky "Кукер" е по-скоро за слушане, отколкото за парти, по-експериментален, отколкото танцувален. Как се променя това на живо? Какво да очакваме от концерта в Sofia Live Club?

Иван Шопов: Албумът наистина е такъв, защото целта беше да служи за излизане на свобода от ежедневието. На живо нещата стоят малко по-различно. Част от композициите идват отново от дълбочините, но имаме и тракове, които звучат доста по-танцувално.

Едно от основните влияния при изпълнението ни са визиите на Иво Христов, които те отнасят на далечно пътуване из пространството и заедно с музиката се получава едно уникално изживяване.
За концерта имаме и специална изненада, свързана с пърформанс на едни приятели, които са много напред със земното притегляне....: Как създадохте проекта Бalkansky?

Иван Шопов: С равни дози импровизация и мислене. Затова и живото изпълнение ни носи голяма наслада – в него музиката се сглобява пред очите ти, докато в албума всичко е премисляно по 200 пъти, за да звучи така, както е. Импровизацията винаги привлича вниманието на ушите и очите.

.: Ще има ли продължение Бalkansky оттук нататък? Как ще се развива проектът?

Иван Шопов: Продължението е вече започнато, като на 20 януари ще бъде и дебютът на 6 нови творби, специално създадени за Sofia Live Club и естествено за новия албум. Ще ги видите в най-ранна форма. Също така в момента се обработват и множество покани, за да бъде Бalkansky  показан и извън рамките на България..: Вече готвиш ли се за събота? Ще пускаш рамо до рамо с The Panacea, с когото споделяте вкуса си по тежката музика...

Иван Шопов: Да, разбира се. С него вече имахме възможността да пускаме заедно на огромно парти в Ротердам на Бъдни вечер. Това прави нещата сериозни, като с него възнамеряваме да започнем заедно нов проект, който да е с повече изпълнения на живо оттук нататък. Като цяло той е човекът, който ме покани да стъпя наравно с най-големите в този стил, така че съдбата ми е свързана с него и занапред.

.: Как ти понася номадският живот? Предстоят ти турнета из цял свят в следващите месеци...

Иван Шопов: Това исках и това постигнах. Работих всеки ден без да се отказвам и сега имам възможност да се храня от това, което ми доставя удоволствие. От дестинациите, които ми предстоят, най-много се вълнувам за Нова Зеландия, повторното ми пътуване до Австралия и след това - Южна Америка. Европа е прекрасна, но почти не остана място, където да не съм бил, заради което се вълнувам повече за пътуванията до други краища на света.

.: Освен Cooh и Бalkansky кои са другите ти проекти?

Иван Шопов: Underhill е новият ми дъб трип-хоп проект, съвместен с Current Value и Dean Rodell.

Започнахме го в Берлин след множеството ми пътувания до Германия. Разбира се, събраха ни общите ни музикални интереси. Следващата седмица се очаква да бъде завършен и дебютният ни албум при поредното ми пътуване до там.

Drum Kid е името на техно проекта ми, като тук залагам на мелодично и дълбоко минималистично техно звучене.

Проектът с The Panacea следва да бъде кръстен, но първите композиции вече са готови и топли за предстоящото ни участие.

Още два проекта са на път да изскочат на бял свят тази година, като в тях най-накрая ще мога да се занимая и с другата ми страст - рок музиката.

.: В My Space страницата ти има сет с доста добра и комерсиална подборка на жици...

Иван Шопов: Хе-хе, да. Исках да обхвана по-широк спектър от слушатели...

.: Последно, какво се случва с рисуването? Ти си завършил "Графика" в Художествената академия, вече си имал изложба в Германия, а на страницата ти пише, че предстои и софийска такава...

Иван Шопов: Изложбата е факт от 7 януари и ще продължи до 27 в галерия "Пагане" в Лозенец. Съдържа десет картини...


Decay of the pain, Иван Шопов

.: Сутрин рисуваш, следобед и вечер правиш музика. Има ли нещо друго, за което ти остава време и пространство?

Иван Шопов: Остава ми време и да се радвам на живота такъв, какъвто си го създавам.

Бalkansky е в Sofia Live Club на 20 януари.
Cooh  е на Special B2B партито на H.M.S.U. в Партицентър 4КМ на 23 януари (
спечели покана!)
Изложбата на Иван Шопов е в галерия Пагане в Лозенец до 27 януари.

Автор: Елена Пенева, [email protected]

Сподели.