Дистанционното обучение задълбочава неравенството между учениците

Pinterest LinkedIn +

Дистанционното обучение увеличава неравенството между учениците, тъй като дисциплинираните деца продължават да учат, а тези, които не са способни да работят без контрол, престават да учат. До този извод след анкети с родители са стигнали специалисти от Центъра за компетенции в сферата на онлайн образованието и цифровото корпоративно обучение към "EdCrunch University" в Русия.

По-голямата част от родителите (72%) са отбелязали, че по време на обучението от вкъщи децата повече се разсейват, а учителите нямат възможност да следят за реда. В подобна среда дисциплинираните деца усвояват информацията по-добре от тези, които не са свикнали да се самообучават.

"Ако така наречената нова реалност в условията на пандемия продължи, руското училищно образование ще създаде колосално разслоение между децата" - заявява директорът на "EdCrunch University" Нурлан Киясов. Той допълва, че изоставащите ученици изобщо ще спрат да получават каквито и да било знания.

Като главен недостатък на дистанционното образование родителите посочват ниското качество на интернет връзката (34%), прекъсванията при работа в онлайн платформите (29%), недостатъчно високото ниво на цифрова грамотност сред учителите (20%), слабата мотивация на учениците (10%), а също така и лошото качество на цифровото съдържание (7%).

Към момента в Русия учениците не са спрени от училище поради разпространяващия се коронавирус, но има единични случаи, в които ученици се обучават дистанционно.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.