Diablo III: Reaper of Souls – най-после! Diablo, каквото поначало трябваше да бъде!

Pinterest LinkedIn +

Много, прекалено много време им отне на Blizzard, за да превърнат най-сетне Diablo III в играта, която поначало трябваше да бъде. Проблеми, свързани с изискването за постоянна онлайн връзка (за което от студиото и досега твърдят, че не била тяхна идеята за DRM защита), опорочаване "сърцето" на играта от така наречените "аукциони", позволяващи търгуване на "плячка" между играчите срещу реални пари, респективно "счупената" система за генериране на предмети – все неща, които в много сериозна степен съсипваха удоволствието от играта в най-ранните й версии.

Днес обаче, почти две години по-късно, Diablo III е съвършено различно преживяване и основната заслуга за това се нарича Reaper of Souls – първото официално разширение за играта, появило се на 25 март 2014 г.

Обикновено традициите на Blizzard в това отношение диктуват доволно много и интересни допълнения към геймплейната формула на оригинала, плюс екстра игрално съдържание (обикновено нов клас герой и ударна доза от бруталните анимирани кът сцени, които през годините се превърнаха в запазена марка на студиото).

Този път обаче спокойно мога да кажа, че Blizzard надминават себе си и в не особено типичен за тях стил поднасят на играчите пакет, който буквално изпълнява всичките им тайни и не дотам тайни желания.

За да съм докрай честен, една голяма част от наистина съществените промени в геймплея – именно тези, които ми дават в най-голяма степен основание да твърдя, че Diablo III днес е играта, която очаквах още през май 2012 - дойдоха още преди официалната поява на Reaper of Souls с така наречения (и меко казано дългоочакван) пач 2.0.

Всички те, прибавени към многобройните новости в експанжъна обаче, връщат (този път вече напълно заслужено) на Diablo III титлата "Император на екшън RPG жанра", и то по-абсолютно категоричен начин.

Започвам по ред на номерата и спокойно можете да разглеждате списъка, който следва, като кратко описание на основните причини, заради които според мен си струва да се върнете към Diablo III (в случай че сте зарязали играта през последните месеци), да си купите официалното разширение или направо целия пакет и да си припомните старата тръпка.

Купи Diablo III: Reaper of Souls от Тук

Купи Titanfall от Тук

Loot 2.0
Да си го кажем направо – в оригиналното Diablo III плячката беше шит. Абсолютно, тотално и генерално разочароваща. Не стига че наистина ценните неща падаха по веднъж на високосна година, ами на всичкото отгоре когато след десетки, понякога стотици часове най-после измежду предметите на земята светнеше онзи така желан оранжев лъч, подсказващ за легендарен предмет, той се оказваше за напълно безполезен за вашия клас персонаж.

С изцяло ревизираната система за генериране на плячка в пач 2.0 (Reaper of Souls в частност) всичко това отива в историята. Легендарните предмети вече се срещат много по-често, а останалите не чак толкова апетитни бели, сини и жълти артефакти са в разумно балансирано количество.

Нещо повече – рядко, да не кажа никога вече няма да се натъкнете на вбесяващо неадекватен "дроп" – всичко, което "пада" от гадините и босовете, е чинно съобразено с класа герой, с който играете в момента.

Нова система за трудност
Blizzard доста си поиграха с различни варианти за настройка на трудността на играта, но с последните промени, които донесе експанжънът (и отново – пач 2.0), нещата най-после си дойдоха на мястото. На старта на кампанията (т.е. когато започвате с чисто нов герой) получавате три опции – Normal, Hard, Expert, които се различават основно по това какво количество злато/опит дават гадините, които трепете.

След като минете кампанията веднъж, ще получите още една опция – Master, а когато героят ви достигне ниво 60 (тавана на нивата до преди Reaper of Souls) и най-високата възможна трудност: Torment.

Ако трябва с една дума да опиша новата система за трудност, тя ще е: елегантна. Всъщност не! Проста и елегантна! Гадините вече вдигат нива успоредно с героя, който развивате, така че това е фактор, върху който нямате контрол, а не е и необходимо – с избора си на определена трудност вие просто задавате нивото на предизвикателство, с което сте готов да се справите, а от там нататък играта поема нещата в свои ръце и ви дава съответните награди в зависимост от това как се справяте.

Освен това вече имате опция по всяко време да понижите трудността без да се налага да рестартирате сесията. Виж, за да увеличите нивото на сложност, все пак ще трябва да излезете от играта, да го промените и да влезете отново.

Приключенският режим
И докато предните два аргумента са в сила за всички притежатели на Diablo III, пачнали играта до версия 2.0, новият Adventure mode вече е неделима част от Reaper of Souls експанжъна. Той ще зарадва най-много хората, които вече са превъртели кампанията няколко пъти с различни герои и въпреки многото случайно генериращи се фактори в Diablo III (плячка, структура на нивата, куестове и прочее) тя вече им е доволно омръзнала.

Приключенският режим на практика ви дава възможност да се телепортирате до всяко едно кътче от света на Diablo III и, което е по-забавното, след като веднъж сте се озовали там, да се натъкнете на какви ли не шантави неща, които обикновено не можете да видите, ако просто следвате структурата на оригиналната кампания.

Например отивате в дадена местност, която ви изглежда до болка позната, но в следващия момент се натъквате на орда от гадини, на които мястото им просто не е там. Прибавете към това и опциите за случайно генериране на босове, задачи (events) и плячка (част от Bounties и Nephalem Rifts системата, която е в основата на Приключенския режим), и ето ви изцяло нов начин да играете Diablo III.

Класовете
Всеки от наличните пет класа в оригинала получава нови умения за развитие – адекватни на по-високия таван на нивата, прибавен с Reaper of Souls (70 левъл). Черешката на тортата тук обаче е изцяло новият клас Crusader, който някои побързаха да определят като версия 2.0 на Paladin-а от Diablo II.

Позволете да не се съглася – Крусейдърът е доста по-различен и като умения, и като геймплеен стил от Паладина, макар че безспорно общи неща могат да се намерят.

Що се отнася до това дали той е наистина интересно попълнение в "героичната менажерия" на Diablo III или не, нека отговоря така: още от Diablo II играя само и единствено с меле клас персонажи, като предпочитанията ми определено са на страната на Barbarian. Е, от няколко дни насам (т.е. от Reaper of Souls насам) имам нов любим меле клас и той се нарича Crusader. I rest my case!

Новият Акт 5
Кой е Смърт и за какво се бори – това е въпросът, на който ще ви отговори доста масивната нова глава, която Reaper of Souls прибавя към оригиналната Diablo III кампания. Нови гадини, нови босове и още по-брутални предизвикателства – излишно е да ви надъхвам прекалено много, просто ще се огранича със "Струва си!"

The Mystic
Мдам, експанжънът добавя и нов артизиън, предлагащ някои наистина забавни опции за манипулация на предметите в играта (така наречения "крафтинг"). Най-полезната от тях позволява да променяте комбинацията от характеристики на произволен предмет, но, внимание - не на случаен принцип, а селектирано! Ако например играете с меле ориентиран клас и показатели като Intelligence не ви вършат никаква работа, просто се разходете до магазинчето на Myriam Jahzia (Мистичката) и срещу определена (да не се бърка със "скромна") сума пари ще можете да го замените със Strength, да речем.

Другата не чак толкова полезна, но определено забавна способност на Мистика е да променя външния вид на даден предмет, запазвайки набора му от характеристики непокътнат. Ако сте се сдобили с унищожително мощен кинжал с легендарни характеристики, но смятате, че героят ви изглежда смешно, ръчкайки Диабло с нещо, изглеждащо като джобно ножче в ръката му, Мистика ще ви позволи да го превъртете в огромен двуръчен меч със същите параметри.

Купи Diablo III: Reaper of Souls от Тук

Купи Titanfall от Тук


Сподели.