Diablo III е най-продаваната игра в САЩ през месец май

Pinterest LinkedIn +

След като не успя да пребори Max Payne 3 и да дебютира на върха на британския седмичен чарт, Diablo III взе реванш от новата продукция на Rockstar и оглави месечната класация на NPD на най-продаваните видео игри в САЩ.

Така дългоочакваната трета игра от култовата hack&slash ролева поредица стана първото PC ексклузивно заглавие, успяло да покори тази класация от юли 2010 г. насам. Тогава същия успех постигна StarCraft 2, отново на Blizzard Entertainment.

Що се отнася до Max Payne 3, чийто дебют се състоя в един и същи ден с Diablo III – разработваният близо 8 години шутър от трето лице на Rockstar е поставен на второ място в майския бестселър лист, но цифрите, посочени от NPD като реални продажби, са далеч под очакваното и над два пъти по-слаби от стартовия актив на LA Noire.

Миналогодишният хит на студиото дебютира с близо 900 000 изкупени копия, докато продажбите на Max Payne 3 са в размер на едва 440 000 копия. В последния си финансов доклад Take-Two – собственикът на RockStar, обяви, че количествата дистрибутирани копия от Max Payne 3, в търговската верига са от порядъка на 3 млн. копия.

Още две екшън заглавия, които се разписаха на върха на седмичната класация на най-продаваните игри във Великобритания - Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier и Prototype 2, наред с NBA 2K12, чиято пета позиция остава непроменена спрямо предишното издание на чарта, допълват челната петица в актуалното подреждане.

Феновете на шутърите без съмнение са похарчили най-много пари за игри през месец май, тъй като и във втората половина на класацията преобладават заглавия в този жанр - Call of Duty: Modern Warfare 3, Sniper Elite V2 и Battlefield 3 се нареждат между 6 и 8 позиция, а Dragon's Dogma и Just Dance 3 заемат останалите две.

Изминалият месец е поредният, в който NPD отчитат огромен спад в продажбите – 28%, спрямо същия период на миналата година. Общият размер на приходите в гейм индустрията, в това число продажбите на физически носител, в дигитален формат и in-game микротранзакциите, възлиза на $1.17 млрд.

Единствено в нишата на PC заглавията е отчетен ръст, при това от цели 230% (дължащ се изцяло на Diablo III) до $80 млн.

Топ 10 на най-продаваните игри на физически носители в САЩ за месец май 2012 г.:

1. Diablo III (PC)
2. Max Payne 3 (360, PS3, PC)
3. Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier (360, PS3)
4. Prototype 2 (360, PS3)
5. NBA 2K12 (360, PS3, Wii, PSP, PS2, PC)
6. Call of Duty: Modern Warfare 3 (360, PS3, Wii, PC)
7. Sniper Elite V2 (360, PS3)
8. Battlefield 3 (360, PS3, PC)
9. Dragon's Dogma (360, PS3)
10. Just Dance 3 (Wii, 360, PS3)

Сподели.