Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е финалист в международен телевизионен фестивал

Pinterest LinkedIn +

Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е сред петте финалиста в конкурсната програма на международния фестивал "Prix Jeunesse International 2022", в който са заявили участие общо 400 детски продукции. Филмът е създаден по проект за копродукция за детски игрални филми на Европейския съвет за радио и телевизия (ЕСРТ), а номинацията е голямо постижение и признание за обществената телевизия.

"Prix Jeunesse International" е един от най-старите телевизионни фестивали за детски и младежки продукции в света. Провежда се на всеки две години и отличава най-добрите телевизионни проекти. През 2022 г. фестивалът ще се проведе в Мюнхен, Германия, от 10 до 15 юни.

„Байкър“ е разказ за дете, което по цял ден кара колело и не сваля каската си нито за минута. Малчуганът, известен с прякора си Байкър (от англ. biker), живее с майка си и отчаяно се опитва да я убеди да си вземат куче, но тя все отказва. Един ден детето вижда как две момчета измъчват кученце. Успява да спаси животинчето и го скрива в гаража на къщата си. Двамата с кученцето прекарват много време заедно в щастливи игри и се привързват силно един към друг.

Момчетата, от които е спасил кучето обаче, търсят отмъщение. Успяват да отвлекат кутрето, като в замяна искат от Байкър неговата каска, с която момчето никога не се разделя, защото е много скъп подарък от баща му. Въпреки това размяната е неизбежна, а хулиганите с изненада откриват, че под каската се крие красиво момиченце – Рада. Те все пак ѝ връщат кученцето и си тръгват с каската ѝ.

Когато майката на Рада вижда, че дъщеря ѝ е без каска, се умилява и приеме кучето в дома им. Във финалната сцена става ясно, че бащата на Рада е починал, а непрекъснатото носене на маската за детето е било вид бягство от света. Рада кръщава кучето Рокет, а новият ѝ най-добър приятел връща вярата ѝ в живота.

Режисьор на детския игрален филм „Байкър“ е Александър Долумджийски, сценаристи - Александър Долумджийски и Тео Чепилов, а оператор Кирил Паликарски. Изпълнителен продуцент от БНТ е Йоана Левиева-Сойър, а изпълнителен продуцент от страна на ЕСРТ е Берил Ричардс.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино, а филмът „Байкър“ е част от филмопроизводство на обществената телевизия.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.