Дарт Вейдър почина

Pinterest LinkedIn +

Почина английският актьор Дейвид Проуз (David Prowse), който изигра ролята на Дарт Вейдър в "Междузвездни войни". Тъжната вест съобщи в Туитър агентът на звездата Томас Боуингтън Томас Боуингтон (Thomas Bowington). Актьорът почина на 85-годишна възраст.

По думите на агента, Проуз е починал след кратко боледуване. "Нека силата бъде с него" - написа Боуингтън, коментирайки новината за смъртта на Проуз, пише изданието "Mirror".

Кариерата на Дейвид Проуз продължава повече от 50 години. Преди сам да се появи на екран, Проуз е професионален културист и щангист. Той тренира Кристофър Рийв за ролята на Супермен. Първият филм, в който Проуз се появява като актьор, е "Казино Роял", заснет по романа на Иън Флеминг за Джеймс Бонд. На снимката той изигра чудовището на Франкенщайн. По-късно той играе същата роля във филмите "Ужасът на Франкенщайн" (1970) и "Франкенщайн и чудовището от ада" (1974).

По-късно Проуз влиза в ролята на Дарт Вейдър в класическата трилогия "Междузвездни войни" (1977-1983). Любопитно е, че той само играе с костюма на героя, чийто глас обаче е на американеца Джеймс Ърл Джоунс (James Earl Jones). Въпреки това актьорът е награден с "Оскар" за изключителни заслуги в киното, свързани малко или много и с този емблематичен персонаж. 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.