Dark Knight Rises с по-мощен зов за завръщане на първото място от Total Recall

Pinterest LinkedIn +

The Dark Knight Rises оглави американската боксофис уикенд класация за трети пореден път, добавяйки $36.4 млн. към своя актив от близо $320 млн. Представянето на лентата, с която Warner Bros. слага край на трилогията за Батман на Кристофър Нолан, започнала с Batman Begins, не е сериозно повлияно от негативните фактори, които дават цялостно отражение на киноиндустрията в момента. Това са преди всичко огромният интерес към олимпийските игри, заради което много хора си остават вкъщи (16% от кино зрителите, по данни на NRG), и стресът от случилото се в Денвър на 20 юли, когато 12 души бяха убити и над 50 бяха ранени по време на премиерата на филма.

Същите причини са спрягани и в контекста на по-слабото от очакваното представяне на римейка на култовия Total Recall. Реализиран от Sony Pictures Entertainment с бюджет от $138 млн., филмът стартира от втора позиция в класацията с приходи от $26 млн.

За сравнение, оригиналната лента от 1990 г. с участието на Арнолд Шварценегер и Шарън Стоун коства на несъществуващото вече студио Carolco Pictures $65 млн., стартира с $25 млн. от прожекции в 2060 кинотеатъра в САЩ и Канада (срещу 3600 за новия Total Recall) и завършва театралния си тур с приходи от $119 млн.

Извън споменатата по-горе цифра, Sony са налели минимум $100 млн. за маркетинг на новия филм, чийто актьорски състав се оглавява от Колин Фaръл, Джесика Бийл и Кейт Бекинсейл. Иначе казано - студиото очаква най-малко $250 млн. от продадени билети, като разбира се в сметките влизат всички останалите територии, където лентата предстои да бъде разпространена в следващите седмици. Тя вече дебютира в редица азиатски държави, оглавявайки класациите в Индия, Малайзия, Сингапур, Тайван и Тайланд.

Освен Total Recall, чийто незадоволителен във финансово отношение старт е подплатен с посредствен CinemaScore C+ (при максимална оценка А+), в топ 10 на северноамериканската класация дебютира още ново заглавие - Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Семейната комедия на режисьора Дейвид Бауърс с участието на Закари Гордън (в ролята на гимназист с провалени планове за лятната ваканция) стартира от третото място с приходи от $14.7 млн.

Въпреки че тази цифра също е под очакванията, не може да става и дума за сравнение със ситуацията на Total Recall, тъй като в Dog Days са инвестирани едва $22 млн.

Ice Age: Continental Drift и безславният The Watch допълват топ 5 на класацията, а на прага му финишира пиперливата комедия Ted, която заслужава да й бъде обърнато по-специално внимание. Добавяйки близо $5.5 млн. към приходите си от прожекции в САЩ и Канада, продукцията премина границата от $200 млн. и до дни ще измести Wedding Crashers от четвъртото място в класацията на най-доходоносните комедии с R-рейтинг на всички времена (забранени за лица под 17 години).

Hangover и неговото продължение и Beverly Hills Cop заемат първите три места в същата с $277.3 млн., $254.8 млн. и $234.5 млн., съответно.

Последните четири позиции от настоящото издание на северноамериканската боксофис класация са заети от Step Up Revolution, The Amazing Spider-Man, Brave и Magic Mike.


Сподели.