Brave - магията на Шотландия в поредния шедьовър на Pixar

Pinterest LinkedIn +

Феновете на анимацията ще открият в "Храбро сърце" (Brave) всичко, което са очаквали - принцеса с огнен характер, древна легенда, характерните за лентите на Pixar зрелищна визия и свеж хумор, малко магия и много смелост. Освен това лентата притежава особен чар, който се дължи колкото на приказната атмосфера, толкова и на страхотния саундтрак.

Достатъчно е да сте гледали дори само един филм на Pixar, за да се досетите, че Brave ще е еднакво забавен и за децата, и за възрастните. Е, може би ще ви впечатлят различни неща, но със сигурност няма да скучаете и да се чудите на какво се радват малките зрители около вас. Лентата, зад чието създаване стоят Марк Андрюс (Mark Andrews), Бренда Чапмън (Brenda Chapman) и Стив Пърсел (Steve Purcell), е епична, забавна, но и предизвиква интересни асоциации.


В основата на сюжета е червенокосата, своенравна принцеса Мерида, която изобщо не е във възторг от идеята да бъде дама. Етествено от нея се очаква именно това, но фактът, че се налага да оправдава очакванията на околните не допада на Мерида повече от носенето на тесни рокли. Затова пък принцесата обича да стреля с лък и се справя доста добре с язденето.

Ежедневните опити на майка й кралица Елинор да я превърне в свое копие не само не дават добър резултат, но се превръщат в причина за сериозен конфликт между двете. Разминаването в желанията на децата и родителите и многократно използвания от киното проблем за липсата на адекватна комуникация, е разрешенен по особено забавен, приказно-фантастичен начин.

Мерида, която още като дете получава от баща си крал Фергъс подарък лък, освен темпераментна е и много любопитна. Колкото повече расте, толкова повече проявява огнения си характер. Тъй като не желае да се омъжи, както се очаква от нея, а иска да има свобода и право на избор, взима няколко прибързани решения, които довеждат до абсолютен хаос в кралството, застрашават мира и я поставят пред сериозни изпитания.

Ролята на принцесата е озвучена от шотландската актриса  Кели Макдоналд (Kelly Macdonald), която вероятно свързвате с хитовия сериал на HBO Boardwalk Empire и кино заглавия като No Country for Old Men и Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2.

Ностелката на "Оскар" Ема Томпсън (Emma Thompson) озвучава кралица Елинор, а Били Конъли (Billy Connolly), който също е шотландец, озвучава краля. Всъщност Brave не е първата анимация, в която можете да чуете гласа му, той е част от екипа и на двете части на Open Season.

Зад сценария и режисурата на Brave стоят номинираният за "Оскар" Марк Андрюс, чието име вероятно свързвате с късометражната анимация One Man Band, която всъщност му донесе номнацията, а освен това е сценарист на John Carter и Бренда Чапмън, позната с работата си над анимационни щедьоври като Beauty and the Beast, The Prince of Egypt и The Lion King.

Освен с визия, която особено в определени моменти, няма как да не ви напомни за Braveheart, заради разкошните пейзажи и биещите се шотландци, Brave определно впечатлява и с музиката си, чийто композитор е Патрик Дойл (Patrick Doyle). Дойл има две номинации за "Оскар" и освен композитор на музиката към множество филми, сред които са повечето екранизации по Шекспир на Кенет Брана и Harry Potter and the Goblet of Fire, често се изявява и като актьор. Саундтракът на Brave брилянтно допълва цялостната атмосфера на лентата, а няколко песни във филма всъщност може би го доближават до стила на Disney анимациите, но за щастие съвсем малко.

Любимата на киното максима "Внимавай какво си пожелаваш" присъства в пълна сила и в Brave. Така че, когато Мерида пренебрегва всички вековни традиции и побеждава всички кандидати за ръката си в честен двубой, което предизвиква гнева на майка й, принцесата си пожелава майка й да се промени. И съвсем по шотландски, почти като в Макбет, среща вещица в гората.

Само че резултатът от магията е малко... неочакван. И освен кралицата се променят и малките братчета на Мерида, макар че при тях разликата не е толкова чувствителна. На принцесата й отнема известно време да осъзнае какво е направила, както и да ликвидира последиците от необмислените си действия, но в крайна сметка успява не само да се справи с тази задача, а и да постигне разбирателство с майка си, при това по много забавен начин.

Последното интересно допълнение към сюжета, което няма как да не споменем, е една легенда, която кралицата разказва на Мерида, а в последствие вироглавата принцеса успява да осмисли, която напомня на една от легендите в българската история. Не липсват и няколко много забавни препратки към други филми и към съвременността.

Сподели.