Daimler и Bosch ще тестват автономни таксита

Pinterest LinkedIn +

Двете компании ще започнат първите тестове след няколко месеца.

Собственикът на Mercedes-Benz − "Daimler" − планира да тества автономни таксита заедно с "Bosch", съобщава агенция "Ройтерс". Подготовката е в напреднала фаза и тестовете ще започнат до няколко месеца в рамките на тази година.

"Daimler" и "Bosch" работят заедно по проекта от миналата година. Изпълнителният директор на "Daimler" Волкмар Денер потвърждава пред "Automobilwoche", че в близките месеци по улиците ще тръгнат тестови автономни таксита.

Денер не дава повече подробности за превозните средства, нито в кои градове ще се тестват те. Досега от "Daimler" казваха единствено, че напълно автономни автомобили ще предлагат от 2020-2021 г. нататък. За пръв път компанията акцентира и на тестовете на въпросните превозни средства.

"Голямата разлика спрямо конкурентите ни е, че нашата концепция е за робо такси още от самото начало и не гледаме на проекта като на технологичен комплект, който да се монтира на обикновена кола. Ние няма да предлагаме импровизирано решение", коментира Вилко Старк, вицепрезидент на "Daimler" и "Mercedes-Benz Cars".

Вилко допълва, че първоначално ще се появи кола от ниво 3, която изисква наличието на шофьор. Той обаче казва, че "в близко бъдеще" концернът ще предлага и изцяло автономни автомобили от нива 4 и 5, като последното дори премахва нуждата от волан.

Сподели.