"Dacia" ще спре да използва бранда на "Renault"

Pinterest LinkedIn +

Румънската автомобилна компания "Dacia" постепенно ще спре да използва бранда на "Renault". В някои държави колите на марката се продават с емблемата на нейния френски собственик. Пред "Autocar" главният дизайнер на "Renault" Лорънс ван ден Акер казва, че скоро това ще се промени.

В момента "Dacia" продава моделите си като "Renault" в Русия, Мексико, Южна Африка, Индия. Ван ден Акер обаче иска това да спре и двете марки да могат да разработят и предлагат своя визия, свое усещане.

"Разбирам бизнес смисъла това да се направи, защото "Renault" е по-скъпо на някои пазари, а "Dacia" е сравнително нова кола, която е надеждна и достъпна. Това ни помогна да навлезем в тези пазари. Сега обаче искаме да продаваме повече на тях", допълва той.

Засега единствено "Duster" ще продължи да носи бранда на "Renault" на същите пазари. Причината е, че той е много добре продаван и в момента точно започва навлизането на второто поколение.

Другите модели обаче постепенно ще преминат на оригиналния си бранд. Според компанията това ще освободи и "Dacia" да може да прави собствен, по-красив и смел дизайн. "Ще се опитаме да сме умни. Искам "Renault" да има латино дизайн и чувственост, докато "Dacia" да бъде германска и корава. Стратегията работи чудесно за нас", смята Ван ден Акер.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.