"Цвят продълговат в морето" на Исабел Алиенде: дълбок и болезнено красив роман

Pinterest LinkedIn +

Достатъчно е да сте разгръщали дори един роман на Алиенде, за да знаете, че книгите й буквално поглъщат читателя. "Цвят продълговат в морето" е неусетно увличащ, дълбок като океан, драматичен и емоционален разказ за война, пътешествие с кораб и любов.

Всяка глава от "Цвят продълговат в морето" започва с цитат от Пабло Неруда. В това няма нищо случайно. Нито пък в преплетените нишки на историите, които романът разказва. Може би най-важното, което можем да кажем, представяйки последната (засега) книга на Исабел Алиенде, е, че подхожда към дълбоки и отдавна присъстващи в световната литература теми по един любопитен, оригинален и излизащ извън рамката на предвидимото начин.

Сред изключително динамичните и драматични събития в световната история между 1938 и 1994 година Алиенде избира да ни разкаже за Гражданската война в Испания и за един кораб на име "Winnipeg". След победата на генерал Франко хиляди испанци са принудени да напуснат родината си и емигрират във Франция. Именно там Пабло Неруда организира превозването на голяма част от тях до Чили на борда на "Winnipeg".

Вдъхновена от тези реални исторически събития, Алиенде разказва историята на младия лекар Виктор Далмау и пианистката Росер Бругера, които се качват на борда на кораба, след като са изминали много дълъг път. Двамата се запознават няколко години по-рано в дома на родителите на Виктор. Неговият баща е преподавател на младата пианистка и когато и двамата му синове са мобилизирани и изпратени на фронта, той предлага на момичето да живее в дома му.

Така Росер става част от семейство Далмау, не само защото майката на Виктор се привързва бързо към нея, но и защото по-малкият му брат се влюбва в нея. Връзката им е кратка и двамата така и не успяват да сключат брак, преди той да загине на фронта. Така Виктор се оказва "задължен" да се ожени за годеницата на брат си, за да може да я спаси, и двамата да заминат за Чили. Връзката им, казва самата Алиенде, започва като брак по сметка, превръща се в трайно приятелство и приключва с искрена любов. Неща, които, трябва да признаем, обикновено се случват в различна последователност. А дългият път, по който ще минат, докато всичко това се случва, е сърцето на целия роман.

В началото на "Цвят продълговат в морето" случващото се на фронта и онова, в което се е превърнал животът на хората, останали в Мадрид, заемат еднакво важно място. Връзките между героите се разкриват постепенно, някак напълно естествено, и създават пълнокръвна картина на постепенно обхващаната от разруха Испания.

Докато Втората световна война вече е надвиснала над Европа, един кораб потегля от Чили. Неговото име е "Рейна дел Пасифико", а пътниците на борда му са стотици. Сред тях са Исидро дел Солар и съпругата му Лаура. Как ще се преплетат историите на героите и как ще се отразят върху живота им войната и последвалите я събития?

Между политиката и реалните исторически събития сюжетните линии постепенно се преливат една в друга, допират се и се раделят точно като вълни. Също като в морето, вълненията са последвани от затишия преди нови вълнения. "Цвят продълговат в морето" е увлекателен, дълбок и много емоционален роман.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.