Clive Owen партнира на Cate Blanchett в продължението на "Елизабет"

Pinterest LinkedIn +

За идния месец април е насрочен старта на снимките на продължението на седем кратно номинирания за Oscar филм "Елизабет". Озаглавен "Златния век" (The Golden Age), главната роля в него отново ще изпълнява Кейт Бланшет (Cate Blanchett), а нов за каста е Клайв Оуен (Clive Owen).

41-годишният британски актьор, търсен и в Холивуд, благодарение на заглавия като "Крал Артур", "Град на греха" и "Отблизо", ще изпълнява ролята на придворния, шпионин, поет и писател Уолтър Ралей. За него в историята на Англия пише, че още с появата си в Двора на кралица Елизабет (1581) става неин любимец, за което много допринася личното му обаяние.
 
По силата на тази привилегия му се предоставя монопол върху виното, получава титлата Сър и е направен капитан на Кралската гвардия – важен пост, гарантиращ му постоянна близост до Елизабет. Напуска двореца през 1589 г., когато Елизабет вече си е намерила нов любимец.
 
Освен Оуен роля на шпионин и този път ще изпълнява Джефери Ръш (Geoffrey Rush), който в първия филм разгърна персонажа на сър Франсис Уолсинам.
 
Действието в "Златния век" се развива 15 години след времевата рамка на първия филм, фокусирайки се върху зараждането на конфликта между Елизабет и кралицата на Шотландия - Мери Стюарт. Нейна братовчедка и конкурентка за трона, Мери умира от "ръката на" Елизабет, която заповядва екзекуцията й.
 
За ролята на кралица Мери роденият в Пакистан кинематограф Shekhar Kapur, който е режисьор и на първия филм, и внук на знаменития индийски актьор Dev Anand, е избрал Саманта Мортън (Samantha Morton, "Специален доклад", "Код 46"). Във филма ще се снимат още Майкъл Шийн (Michael Sheen) и Rhys Ifans.
 
В "Елизабет", за главната роля в който Бланшет беше номинирана за Oscar, участие записаха сър Джон Гилгуд (John Gielgud), сър Ричард Атънбъроу (Richard Attenborough), Кристофър Еклестън (Christopher Eccleston) и Джоузеф Файнс (Joseph Fiennes), както и бившата футболна звезда Ерик Кантона (Eric Cantona).
 
"Елизабет" спечели 6 награди Бафта, в това число за Най-добър филм, след като беше номиниран за 12, а Oscar-а в същата категория загуби от "Влюбения Шекспир".
Сподели.