"Чудото кожа": достъпните отговори

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли кой е най-големият орган в човешкото тяло? Отговорът е очевиден, но "Чудото кожа" предлага не само любопитни факти, а и компетентно, достъпно и забавно поднесена информация, която ще ви позволи да погледнете на грижата за кожата си от една различна перспектива.

Количеството реклами на козметика, което ни залива ежедневно, в по-голяма или по-малка степен неизменно се отразява върху начина, по който се грижим за кожата си. Но дали скъпата козметика и "точният" крем са най-важното? Според германския дерматолог доктор Яел Адлер това съвсем не е така. Факторите, които се отрязяват върху здравето на кожата ни и респективно върху нейния външен вид, са многобройни.

"Чудото кожа" се превръща в международен бестселър скоро след излизането си, защото освен всички останали качества, които притежава, предлага популярно и систематизирано знание. Смело можем да твърдим, че въпреки (а може би и тъкмо заради) всичките си научни титли и завиден практически опит доктор Адлер е намерила начин да "преведе" медицинското си познание и да го направи достъпно и лесно за възприемане дори от най-отдалечените от сферата читатели.

Книгата не е медицински справочник, тя не би могла да замести консултацията със специалист, но би могла достатъчно ясно да ви ориентира кога е необходима такава. А основната ù цел е колкото да обогати общата култура на аудиторията си, толкова и да отговори на поне част от въпросите, които всички си задаваме, да развенчае някои митове и да хвърли светлина върху причините за най-честите кожни проблеми.

За да постигне това, доктор Адлер се позовава не само на собствения си опит, но и на най-актуалните съвременни проучвания в областта на дерматологията. Преди да се насочи към най-често задаваните въпроси и техните отговори обаче, авторката ни въвежда деликатно в темата си, като едновременно с това поставя ясен акцент върху значимостта на кожата като най-голям орган в човешкото тяло и ни напомня колко често я приемаме за даденост, без да се замисляме за функциите ù.

Кожата е бариера, кожата е усещане, кожата е климатик, броня срещу болести, бактерии и алергени, термометър и какво ли още не. Свързана е с емоциите, което на практика е закодирано в езика: "настръхна ми кожата" и още куп подобни идиоматични изрази, които, макар в разнообразен вид, могат да бъдат открити във всеки език. Кожата може да бъде отблъскваща: пърхут, пот и редица други нелицеприятни, но пък естествени неща. За лекарите кожата е показател – от нейното състояние те често могат да си направят множество заключения, които да ги отведат до една или друга диагноза.

И така елегантно стигаме до съществените въпроси. Как изглежда кожата ни зависи от много повече и много по-сложни фактори от козметиката, с която я третираме. Отразяват ù се начинът ни на живот, хранителните ни навици и емоционалното ни състояние в особено голяма степен. Състоянието на кожата може да изрази не само стрес, недоспиване и преумора, но и състоянието на важни вътрешни органи. Прекалената сухота или прекомерното потене често са резултат от състоянието на щитовидната жлеза.

"Чудото кожа" е не само прекрасен начин да разширите познанията си, но и книга, която се чете с лекота и удоволствие. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.