"Чудо голямо" на Едуард Сейнт Обин, или голямото начало на Патрик Мелроуз

Pinterest LinkedIn +

Ако вече сте гледали хитовия минисериал на HBO "Патрик Мелроуз", значи няма ни най-малка нужда да ви убеждаваме, че книгата е страхотна. В случай че по някаква случайност сте пропуснали сериала обаче, горещо ви препоръчваме да го гледате, докато четете книгата или непосредствено след това.

Някои критици определят изпълнението на Бенедикт Къмбърбач в ролята на Патрик Мелроуз като едно от най-добрите му превъплъщения. И дори като най-доброто. Разбира се, подобна оценка е безкрайно субективна, но няма как да не се съгласим, че Къмбърбач се справя брилянтно с ролята си.

Сега обаче няма да ви разкаваме за сериала, макар да смятаме, че си струва да бъде гледан, а за поредицата романи, по които е заснет. Техният автор Едуард Сейнт Обин е английски писател и журналист. Многократно награждаван и съвсем заслужено нареждащ се сред най-значимите съвременни британски писатели, Сейнт Обин е лесен за четене, макар че би било странно да наречем стила му лек.

Именно той обаче е едно от най-впечатляващите неща в книгата, защото темите, които засяга писателят в "Чудо голямо" (първият роман от поредицата за Патрик Мелроуз), често са ужасяващи. Още по-зловещи ги прави фактът, че историята е полубиографична. И въпреки това се чете буквално на един дъх.

Безмислостна сатира в съчетание с доза типично английски, черен хумор, разкриваща в неочаквана светлина аристокрацията. Жестоки, алкохолизирани, егоцентрични, тънещи в самосъжаление, саморазруха или просто в хедонистично бездействие, богати наследници, чието съществуване няма никаква цел.

Точно в такова семейство се появява и малкият Патрик Мелроуз. Всъщност единственото по-ужасяващо от отношенията вътре в семейството е отношението на околните към случващото се, което варира от студено безразличие до плашещо възхищение към жестокостта. Оставащият да виси във въздуха през целия роман въпрос е защо, след като всички виждат що за чудовище е Дейвид, бащата на Патрик, никой не се опитва да избяга от него?

Отчужден, тормозен и необичан като дете, Патрик се превръща във възрастен с много проблеми и наркотичната зависимост далеч не е най-сериозният от тях. В "Чудо голямо" обаче се срещаме само с малкото момче Патрик. Момче с богато въображение, способно да спечели симпатиите на всеки, освен на собствените си родители.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Чудо голямо" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.