"Chevrolet" завръща името Stingray за новия Corvette

Pinterest LinkedIn +

Chevrolet Corvette е една от вечните американски автомобилни класики. Особено моделът Stingray. Сега това име се завръща за новото поколение на модела, което е и първото с двигател със средно разположение.

Новият Corvette Stingray, познат и като съкратеното C8, идва с много промени и подобрения. Сред тях е нова версия на класическия V8 с малък блок, който е 6,2 литра (колкото предишния модел), но доста промени в механиката. Няма турбо или компресор, но въпреки това развива 495 к.с. Теглото на колата е 1596 кг.

Двигателят е средно разположен, зад шофьора и пътника. От "Chevrolet" твърдят, че колата ще може да се изстреля от място до 100 км/ч за по-малко от три секунди, което ще я направи най-бързия Corvette досега. От компанията не казват дали планират още по-мощни двигатели, но има и подобни слухове.

Новият Stingray е и първият Chevrolet с 8-степенна трансмисия с два съединителя, която се произвежда от Tremec. Тя може да работи както като пълен автоматик, така и с ръчна смяна на предавките, разпознава стила на шофиране и автоматично се нагажда според него, като задържа предавките по-дълго при спортно шофиране. Засега не се планира да се предлага изцяло ръчна предавателна кутия, което също е за пръв път в историята на модела.

Колата има изцяло ново окачване, включително възможност за използване на GPS за запомняне на 1000 места с различни условия на пътя, като автоматично да настройва очакването според тях. Например да повдигне предницата с повече от 3 см, за да предпази бронята от дупки или легнали полицаи.

C8 ще има изцяло нов интериор, с повече електроника и пространство, след като няма двигател отпред. Там има багажник, а второ място за багаж има най-отзад при двигателя.

От "Chevrolet" обявиха, че цената на базовия модел ще бъде "под 60 000 долара" и вече приемат заявки за колата.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.