Четвърта власт

Pinterest LinkedIn +

Връзката между медиите и политиката е тема, която едва ли скоро ще изгуби своята актуалност у нас. Именно тази връзка е в основата и на новия сериал на БНТ "Четвърта власт". Амбициозен политически трилър с интересен актьорския състав, поредицата успя да предизвика много и крайно противоположни мнения, но определено си заслужава да се види.

Едва ли е нужно някой да ви убеждава от телевизионния екран в субективността на медиите, тайните на полицията, схемите в политиката и тясната връзка между трите неща. Добре представени обаче тези иначе не особено приятни теми се превръщат в един силен и интересен сюжет.

Подобно на повечето български сериали, "Четвърта власт" предизвика сериозен интерес, множество различни коментари и мнения, спорове и вълнения. Достоверността на събитията и персонажите в сериала се превърна в основна тема на коментарите около него, предизвика противоречиви и дори крайни реакции.

Няма как да не признаем, че дори само фактът, че успя да разбуни духовете по този начин, е достатъчен да събуди любопитството към продукцията.

Историята:

Едно журналистическо разследване се превръща в причина за низ от политически интриги, преплитане на интереси и разкриване на много дълго пазени тайни. В редакцията на седмичния вестник "Четвърта власт" работи екип от амбициозни журналисти, чиято основна цел е да изваждат наяве неприятната истина за корупцията и останалите порочни практики в политиката.

Амбиция, която съвсем не допада на представителите на властта и създава сериозни неприятности на журналистите. Битката за истина постепенно излиза извън рамките на обществените и политически проблеми и засяга дълбоко лични, ревниво пазени тайни от миналото на самите журналисти.

Началото:

"Четвърта власт" стартира на 29 септември, първите два епизода на поредицата са излъчени един след друг. Стартът постига висок рейтинг - 4,3 %, което го нарежда не само сред най-успешните премиери за сезона, но и сред най-гледаните продукции на БНТ.

Екипът:

Първите епизоди на сериала са режисирани от Стоян Радев ("Орисия", "И България е една голяма грешка") и Димитър Коцев-Шошо ("Лора от сутрин до вечер"). Двамата са и част от сценарния екип на продукцията. Продуценти и консултанти на поредицата са Севда Шишманова и Найо Тицин.

Актьорите:

Една от главните роли в "Четвърта власт" е поверена на Атанас Атанасов. Добре познат на театралите и като актьор, и като режисьор, този път той влиза в ролята на журналиста Андрей Кръстанов. Една от основните фигури във вестник "Четвърта власт", авторитет в журналистиката и водещ на телевизионно предаване, Кръстанов не се страхува да задава неудобни въпроси и умее да открива отговорите, които му трябват. Затова често се превръща в обект на заплахи и компромати, а тайните от миналото му започват една по една да изплуват.

Мила Парушева е в ролята на амбициозната блогърка Ирмена Александрова. След като материал от блога ѝ е препечатан във вестника без нейно съгласие, Ирмена започва работа като репортер в редакцията на "Четвърта власт". Интересът към разследващата журналистика обаче не е единственото, което свързва Ирмена с вестника.

Деян Донков ("Цветът на хамелеона"), добре познат на феновете на сериали с участието си в "Под прикритие", е в ролята на журналиста Филип Янев. Работил известно време във Великобритания, използващ твърде много чуждици и жаргон, Филип е привидно лекомислен, но доста находчив и се справя изключително добре с взимането на интервюта. Той се съгласява да помогне на Ирмена в разследването на случай, в който нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Христо Шопов ("Дървото на живота") е в ролята на Троянов - шеф на Националната служба за сигурност. Ролята на Велизар Матеев - вицепремиер и министър на енергетиката - е поверена на Самуел Финци, а Владимир Пенев, когото сме свикнали да виждаме в далеч по-позитивно амплоа в "Под прикритие", е в ролята на съмнителен бизнесмен с доста красноречив прякор - Боклука.

Към актьорския състав на сериала, чийто първи сезон ще включва 12 епизода, се присъединяват и други добре познати на зрителите лица като Владимир Карамазов ("Дървото на живота") и Михаил Билалов ("Под прикритие"). Дамите в "Четвърта власт" - Светлана Янчева ("Разследване"), Снежина Петрова ("Дзифт") и Ана Пападопулу ("Мисия Лондон") - са по-известни с изпълненията си на театралната сцена и в киното.

Сподели.