Четири съвета за безпроблемна подмяната на старата дограма

Pinterest LinkedIn +

Традиционно през есента повечето домакинства се замислят подготвен ли е домът им за зимата, а някои от тях започват ремонт или се заемат с обновяване на старата дограма. Предимствата на това да сложите нова дограма в дома си са много, но най-съществените сред тях са отличната топло- и шумоизолация, които гарантират не само комфорт и стил, а и защита от лошите атмосферни условия през зимните месеци. Освен това не е за подценяване и фактът, че подменяйки дограмата, вие допринасяте за по-добрия външен вид на вашия дом. 

Как да направите оптималния за дома ви избор на дограма – разказват експертите от фирма Премиум Пласт, която е един от водещите производители на дограма у нас.


Как да се уверим в качеството на дограмата?

Първото, върху което трябва да се замислим, когато става въпрос за закупуването на качествена дограма, е материалът, от който е направена. За мнозина е ясно, че дървото е отличен екологичен материал, но то се износва и старее бързо, особено ако е подложено на ниски температури, вятър и сняг. Ето защо PVC и алуминиевата дограми са най-практични за масова употреба – те са лесни за поддръжка и поглъщат не само шума, но и прата и вредните изпарения.

 

Светлинен и соларен контрол

Дограмите на Премиум пласт не само намаляват разхода на енергия за отопление, а и подобряват безопасността на дома. Не на последно място те осигуряват светлинен и соларен контрол. Два фактора, които могат да променят изцяло начина, по който прекарваме времето си в дома, и увеличат значително комфорта на обитателите му.

 

Консултация с експерт

Ако не сте експерт в тази област, е добре първо да се посъветвате с такъв. Той ще оцени дограмата, която искате да подмените, и ще ви посъветва какво да направите, за да избегнете загубата на топлина в дома ви. Важна особеност, с която трябва да се съобразите в случая, е, че подмяната на дограмата касае техническите параметри на сградата, в която живеете. Ако не сте запознат с техническото ù описание и условията, при които може да стане подмяната, най-добре е да се доверите на специалистите, които ще се съобразят с особеностите на конструкцията и фасадата.

Помислете за гаранцията

Качествено изработената и професионално монтираната дограма има много висока трайност, за която гарантира и екипът на фирмата доставчик. Затова е важно да изберете фирма, която предлага на своите клиенти удължената гаранция за качество. Тази, предлагана от Премиум пласт например, включва пет години гаранция на дограмата и още пет години на обкова. За да бъде закупената дограма в оптимална форма и след петдесет години, експертите на фирмата съветват да я проверявате всяка година – дали се затваря плътно, какво е състоянието на пантите и има ли някъде отлепено или изкъртено.

Какво да правите със старата си дограма?

При избора на фирма за подмяна на вашата дограма е важно също да се уверите, че тя ще се погрижи за извозването и рециклирането на старите ви прозорци. Ако не желаете да ги изхвърляте, можете да намерите артистично тяхно приложение в дома си – като ги превърнете в красиви цветни платна, стелаж за бижута, а защо не и в иновативни семейни албуми.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.