Чернокожата Клеопатра обиди египтяните

Pinterest LinkedIn +

Вълна от недоволство предизвика трейлърът на документалния филм "Кралица Клеопатра" в Египет. В интерпретацията на американската филмова платформа "Netflix" легендарната владетелка е представена като чернокожа красавица. В ролята влиза актрисата Адел Джеймс.

Както личи от стотиците коментари в Twitter обаче, наследниците на Клеопатра са възмутени от това режисьорско решение. Потребителите обвиняват авторите на документалния филм в "афроцентризъм" и фалшифициране на исторически факти. Веднага след излизането на трейлъра на филма „Кралица Клеопатра“ в интернет се появи петиция с призив филмът да не бъде излъчван. Тя беше подписана от повече от 50 хиляди души.

Създателите на "Кралица Клеопатра" обясниха участието на Джеймс във филма с теорията, че Клеопатра е от африкански произход. Според египтяните обаче това е груба грешка и обида за древната култура на Египет, тъй като е известно, че красавицата е била с гръцки произход. Тя е наследничка на династията на Птолемеите, която води началото си от Птолемей I Сотер - един от военачалниците на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей XII Авлет, а майка ѝ вероятно е била негова наложница - египтянка.

Името „Клеопатра“ е с гръцки произход и означава „Бащина слава“; пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си“. Днес тя е може би е най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Според литературния критик Харолд Блум тя е „първата световна знаменитост".

Клеопатра формално никога не става едноличен владетел на Египет, през цялото си управление тя винаги дели властта съответно със своите баща, брат и син. До голяма степен обаче техните титли са само етикетни, а на практика управлява тя с всички права като фактически владетел на Египет.

Хипотезата за афро-американския произход на Клеопатра е опровергана категорично и от запазените изображения на египетската кралица, които през последните дни обиколиха социалните мрежи.

Клеопатра

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.