Чарлз Дикенс и героите му оживяха с Google Doodle

Pinterest LinkedIn +

На 7 февруари 2012 година най-голямата търсеща машина в мрежата - Google, отново преобрази своето лого с тематична драскулка - Doodle, отбелязвайки 200 години от рождението на знаменития английски писател Чарлз Джон Хъфам Дикенс (Charles John Huffam Dickens).

Сред най-известните произведения на Чарлз Дикенс са романите "Дейвид Копърфийлд", "Оливър Туист", "Големите надежди", "Трудни времена", "Малката Дорит", "Коледна песен" и други.

Логото на Google е украсено с присъствието на някои от емблематичните герои в творбите му, включително Елизабет Скрудж, Боб Крачит и Пайп.

Чарлз Джон Хъфам Дикенс е роден на 7 февруари 1812 година в Лендпорт, квартал на английското пристанище Портсмът. Три години по-късно семейството му се мести в Лондон.

Баща му работи като чиновник, което позволява на Чарлз да учи за кратко в частно училище. По-късно обаче Джон Дикенс натрупва големи задължения и е вкаран в затвора.

За да помогне на семейството си, 12-годишният тогава Чарлз започва работа, където по десет часа на ден лепи етикети на боя за обувки срещу 6 шилинга седмично. Тежките условия на труд му правят силно впечатление и значително повлияват бъдещото му творчество, превръщайки се в основа на интереса му към реформиране на социално-икономическите и трудови отношения, които смята за несправедливи към бедните.

Чарлз Дикенс умира на 9 юни 1870 година, като е погребан в Уестминстърското абатство.

Сподели.