"БОРАТ: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахтански народ"

Pinterest LinkedIn +

Комедията "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" е новият пълнометражен филм с участието на английския комик Саша Барон Коен. Въпреки че филмът предстои да стартира "само" в 800 киносалона в Америка, вместо в първоначално предвидените 2000, има твърде голяма вероятност комедията да предизвика истинска истерия около себе си.

Причината за противоречивия интерес до момента, както отбелязва американския ежедневник "Los Angeles Times", най-вероятно е в това, че голяма част от американците нямат представа кой е Борат Сагдяев. Нестандартният хумор, които Саша Коен  проповядва  обаче обещава нискобюджетната продукция да се превърне в една от най-гледаните ленти за сезона. Ако това се осъществи са предвидени прожекции в над 2200 кина само в САЩ.

Английският комик става известен с ролята си на псевдорапъра Али Джи. В последствие той изгражда още два сценични образа - на хомосексуалиста Бруно и на самия Борат Сагдяев, които популяризира във вече набралото скорост "Шоу на Али Джи" по британския Канал 4.


Саша Коен в образа на Али Джи и...          
Сн. Александра Филмс

Не след дълго Саша Коен в ролята на Борат е поканен за домакин на Европейските музикални награди на MTV през 2005 г. в Лисабон. Дори на сцената на престижните награди Сагдяев не забравя безумния си и непремерен хумор, което обаче му навлича много неприятности. Основна мишена на подигравките му са казакстанската нация и управници.

Гнева на външното министерство на рускоговорящата страна, е провокиран от обстойните разкази как  в Казахстан се  убива куче за удоволствие и как жените там не могат да напускат границите на държавата, просто защото са…жени.

Този сценарий и поведение Министерството на външните работи на бившата съветска република определя като недопустими и в официално изявление изрази подозренията си, че Коен е обслужвал нечии политически интереси, целящи дискредитацията й. 

"Бих искал публично да обявя, че нямам нищо общо с г-н Коен и напълно подкрепям правителството си в заетата позиция да осъди този евреин. От 2003 г...Казахстан е точно толкова цивилизована държава, колкото и всяка останала на земното кълбо. Жените вече могат да пътуват свободно вътре в  автобусите, а хомосексуалистите не трябва да носят синя шапка", коментира случилото се Саша Коен, преобразен както Борат Сагдяев. Изявлението му е публикувано в  сайта www.borat.kz.

В тази насока външният министър на Казахстан Казимзхомарт Токаев (Kasymzhomart Tokayev) съобщи, че филмът най-вероятно няма да има прожекции в страната му, като добави, че той лично не го намира за смешен. "Този филм има ксенофобско съдържание. Освен името на страната и флагът ни, нищо друго не свързва този филм с Казахстан. Също се надявам, че хората във вашата страна няма да се надсмиват над нашия народ, а ще се заинтригуват от нас. Те трябва да дойдат в нашата страна и да опознаят истинския Казахстан", коментира външният министър Токаев пред немския ежедневник "Bild".


...Саша Коен като Борат Сагдяев              
Сн. Александра Филмс

След като интересът към Борат Сагдяев лавинообразно нарасна, сякаш нямаше нищо по-логично от това да бъде заснета пълометражна лента със случките на зевзека.

Всъщност героят на Коен - Борат е изграден изцяло на основата на противоречието. Той е  казахстански журналист и едновременно с това евреин-антисемит. Именно скандалното поведение и нестандартния хумор, на моменти преминаващи всякакви граници на морал, го прави все по-известен и по-популярен сред публиката.

Налудничевите ситуации, които сам създава около себе си, цинизмът и безспирните му сексуални влечения привличат, вече уморените от стандартните лафове зрители, които намират разнообразието в него.


Сн. Александра Филмс

Сценарият на "БОРАТ: Културен обмен с Америка за напредък на велик братски казахстански народ" описва преживяванията на казахстанеца в голямата и мощна Америка, където е изпратен да снима документален филм заедно с дебелия си продуцент Азамат (Azamat), в ролята Кен Девитън.

Едва стъпил на американска земя сякаш в самото му чело се удрят големите "очи" на Памела Андерсън. От този момент нататък той се влюбва безвъзвратно в сексбомбата. Твърдо решен да намери тази "вагина" и да се ожени за нея, той си купува един стар камион за сладолед, с който ще започне пътуването му от Ню Йорк до Лос Анджелис.

Голяма част от снимките на филма не са постановка с актьори, а съвсем непланирани срещи с обикновени минувачи, които "казакстанският журналист" интервюира. Хората дори не подозират, че разговарят с актьор играещ роля, което от своя страна  допринася за подсилването на риалити ефекта. Въпреки малоумния му вид и лудо изражение те спират и стреснато отговарят на желанията на Борат. Недоумението им разсмива и забавлява.

В една от сцените Борат влиза в оръжеен магазин с въпроса "Кой пистолет е най-добър за убииството на евреин?". В друга сцена пък заедно с продуцента си спретват състезание по борба чисто голи насред шумен бизнес семинар. Най-скандално казахстанеца се появъва на претъпкан плаж, препасан само с тънък зелен ремък, които покрива единствено гениталиите му и е опънат чак до
раменeте.


Сн. Александра Филмс

Изграждайки все по-пълно персонаж като Борат Сагдяев, Саша Коен  придава на хумора съвсем нов отенък. За сега приеман и отхвърлян, образ на крайности, казахстанеца обещава да създаде истинска истерия около личността си.

Саша Коен обаче не спира до тук. Наскоро той подписа договор за нов филм за 22 млн. лири. В него основен герой ще е третото превъплащение на английския комик - обсебеният от модата австрийски гей Бруно. Universal Pictures вече се съгласи да плати за филмовите права и бюджет на продукцията до 13,1 млн. лири.

Докато обаче филмът за Бруно е още в проект, Борат е на път да завладее и българската публика. Бългаските синомани също ще имат шанса да се запознаят с казахстанския журналист, с неговите непредсказуеми реакции, безумен хумор и свръх сексуалност. И то съвсем скоро!

Лентата ще се завърти по родните кина от 10 ноември. Най-заинтригуваните обаче  могат да го видят още  от 3 ноември на предпремиера в Cinema City в Mall София.


Сн. Александра Филмс

Сподели.