BMW готви суперавтомобил, който ще конкурира "McLaren"

Pinterest LinkedIn +

BMW има дългогодишна традиция в спортните модели на автомобилите си. Въпреки това компанията досега избягва да предлага суперавтомобили от класа на "Ferrari", "Lamborghini" и "McLaren". Това може да се промени в близко бъдеще, твърдят от "Autocar".

Източници на изданието казват, че новият модел на BMW няма да е директен наследник на i8. Той ще вземе най-доброто от i8, но ще го награди и следователно ще е по-скъп. Колата ще е флагман на на М-дивизията на компанията.

Пред "Autocar" членът на борда на директорите на BMW Клаус Фрьохлих намеква, че действително се разработва подобен модел: "Ако си инженер, поне веднъж в живота си искаш да направиш суперспортна кола. Мисля, че частично електрифициране ще помогне за това", казва той.

Според него може да се комбинират много мощен електрически мотор с леко и здраво шаси от въглеродни влакна заедно с мощен традиционен двигател. "Ако го направиш умно, можеш да получиш сериозна производителност", допълва той.

Фрьохлих казва още, че моделите на "McLaren" и "Ferrari" след 2020 г. ще са хибриди и ще използват електричество, за да са още по-бързи. Той казва, че подобна комбинация пасва идеално на M-бранда на BMW.

Засега от BMW не потвърждава официално, че имат такива намерения, нито дават някакви други детайли за колата. Според "Autocar" обаче моделът може да се появи около 2023 г. и да използва модифицирано шаси на i8, но вероятно с 6-цилиндров двигател и около 700 к.с. Цената също ще е по-висока и ще конкурира тази на McLaren 570s, а производството ще бъде в лимитирана серия, за да се запази по-високата стойност и ексклузивност на модела.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.