BMW и "Mercedes" обмислят мащабно съвместно партньорство

Pinterest LinkedIn +

В продължение на десетилетия BMW и "Mercedes" са смятани за върли конкуренти и феновете им постоянно спорят коя марка е по-добра. Самите компании обаче имат друго виждане една за друга – включително като за сериозни потенциални партньори, съобщава "Bloomberg".

Двете компании търсят и разглеждат възможности да работят заедно в създаването и използването на редица ключови компоненти от автомобилите занапред. Основната причина – автомобилите се променят сериозно и предстоят години на значителни размествания на пластовете. От една страна това ще е заради преминаването към електрически модели. А от друга – поради навлизането и на автономните коли.

Преговорите между двете компании все още са в ранна фаза, но разглеждат широк набор от възможности. Сред тях е разработка на общи технологии за електрически автомобили, батерии и др. Обмисля се и съвместна работа при автономните автомобили и дори общи платформи за различни модели.

И двете компании ще запазят специфични за тях технологии, без да ги споделят. Засега преговорите не са достигнали до крайно решение, но потенциално партньорство между двата концерна не изглежда да бъде голяма изненада.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.