Бившият диктатор Мануел Нориега съди Activision заради Call of Duty: Black Ops 2

Pinterest LinkedIn +

Мануел Нориега – 80-годишният бивш военен диктатор на Панама, ръководил страната между 1983 и 1989 година – внесе обвинителен иск срещу Activision във връзка с един от персонажите от Call of Duty: Black Ops 2, който не само има неопровержима визуална прилика с него, но и носи името му. Казано накратко, Нориега в BlOps2 е реално съществуваща личност и политик.

Нориега твърди, че никой не се е свързал с него и не е потърсил позволението му за пресъздаването на личността му в играта, още повече че "в Black Ops 2 Мануел Нориега e представен като похитител, убиец и враг на САЩ".

Признат за виновен за редица престъпления, в това число трафик на наркотици, пране на пари и нарушаване на човешки права, Нориега от дълги години е в затвора – най-напред в САЩ, после във Франция, а от 2011 година насам – в родната си Панама, където трябва да излежи 20-годишна присъда. Той обаче търси правосъдие, при това от американски съд, обвинявайки Activision в пропуснати ползи, умишлено нанесени вреди върху публичния му образ и използването му като средство за маркетирането на играта, тъй като "участието" му в нея я прави по-реалистична.


В Black Ops 2 Нориега предава ЦРУ. В истинския живот той сътрудничи на САЩ, но американското правителство скъсва всякакви връзки с него и през 1989 година завладява Панама, което довежда до свалянето му от власт, осъждането и инкарцерирането му.

Според компетентен в тази конкретна област адвокат, цитиран от BBC, Нориега трудно би могъл да постигне нещо предвид факта, че не е американски гражданин. Освен това той е публична фигура, а според законите за свободата на словото личностите, квалифицирани като такива, могат да бъдат изобразявани в медиите без изричното им съгласие.


Сподели.