Били Айлиш се извини на азиатците, че се е присмивала на акцента им

Pinterest LinkedIn +

Американската поп певица Били Айлиш отговори на отправени към нея обвинения в расизъм. Чрез своя профил в Инстаграм тя официално се извини на азиатците, че е използвала обидната за тях дума chink (chink букв. "цепка, пукнатина; дрънкам, звънтя", Chink презрително название за китаец). Освен това тя беше обвинена и в това, че се е присмивала на акцента, с който азиатци говорят английски език.

Изпълнителката публикува обръщение, в което коментира попадналото в мрежата видео, в което тя имитира как азиатците говорят на английски и използва обидната дума. Айлиш обяснява, че видеото е записано, когато тя е била на 13 години и не е разбирала смисъла на песента с обидната дума, която е пеела тогава. Били допълва, че тя самата никога не използва тази дума.

"Независимо от моето невежество на тази възраст, нищо не променя факта, че това може би е причинило болка на някого. И моля за извинение" - казва младата звезда.

Тя обаче отрича обвинението, че се е подигравала на акцента на азиатците. Певицата твърди, че просто използва особен глас, с който е общувала с близките и с домашните си любимци, когато е била дете. "Ще правя всичко, което е по възможностите ми, за да се боря за включване, доброта, толерантност и равенство" - заявява в заключение тийн иконата.

Скандалното обвинение в расизъм беше провокирано от видеото, публикувано в TikTok от потребител, наречен lcxvy. На записа се вижда, че младата Били говори развалено на английски, докато брат й Финиъс на свой ред се опитва да пародира начина, по който афроамериканците говорят езика им.


@lcxvy

Reply to @.lisqvz #billieeilish #billieeilishcancelled lol

♬ original sound - lena !!!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.