"Берлинале" отличи филм за 8-годишно дете, което търси половата си идентичност

Pinterest LinkedIn +

Испански филм за дете, което търси половата си идентичност, беше отличен на международния филмов фестивал "Берлинале", който се проведе между 16 и 26 февруари 2023 г. Лентата със заглавие "20 000 вида пчели" разказва историята на 8-годишно дете, което не се идентифицира с биологичния си пол. Малката актриса София Отеро, която изпълнява главната роля във филма, получи наградата за най-добро актьорско изпълнение за главна роля (и на "Берлинале" вече не се връчват отделни награди за мъжка и женска роля).

"За първия си игрален филм испанската сценаристка и режисьорка Естибалис Уресола Солагурен със сигурност не е избрала лесна тема, дори и да е възможно най-актуална. И все пак тази трогателна хроника на постепенния преход на едно 8-годишно дете и на начина, по който той се отразява на едно семейство по време на лятната ваканция, успява да бъде както навременна, така и вечна, което кара горещия проблем да се чувства като част от по-голям, духовен цикъл на живот и загуба. Поднесена по един впечатляващо флуиден, решително натуралистичен кинематографичен начин, с изпълнения, в които няма нито един фалшив тон, "20 000 вида пчели" бележи сигурен дебют, бавно, но сигурно достигайки емоционално кресчендо през последните си минути" - обяснява Джордан Минцер от hollywoodreporter.com.


Наградата "Златна мечка" за най-добър филм на "Берлинале" тази година беше отсъдена на документалния филм на Никола Филибер "На Адаман" ("Sur l'Adamant"), посветен на център за възрастни хора с психически разстройства в Париж. "Върху пациентите в психиатрията винаги тегне стигма...", каза режисьорът на червения килим и допълни многозначително: "Най-лудите не са тези, които си мислите". Той сподели, че е трогнат от решението на журито да присъди тазгодишната "Златна мечка" на документален, а не на игрален филм.

Наградата "Сребърна мечка" също отиде при французин - Филип Гарел беше отличен като най-добър режисьор за филма си "Голямата каляска" ("Le Grand Chariot"). "Сребърна мечка" за поддържаща роля грабна австрийката Тиа Ире за играта си в "До края на нощта" на режисьора Кристоф Хохауслер. Тя играе транссексуална жена, която работи под прикритие за разкриване на мрежа за разпространение на наркотици.

Голямата награда на журито получи драмата "Червено небе" на режисьора от Германия Кристиан Пецолд. Германката Анджела Шанелец спечели "Сребърна мечка" за най-добър сценарий за лентата "Музика".

Със "Сребърна мечка" за изключителен артистичен принос (операторско майсторство) бе присъдена на Хелене Луварт за драмата "Диско бой". Боно от "Ю Ту" връчи отличието за цялостен принос на легендарния режисьор Стивън Спилбърг.

Специално внимание по време на фестивала беше обърнато и на актуалните политически събития. Актьорът и режисьор Шон Пен представи документалния си филм, посветен на Украйна.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.