Бавният залез на костюма

Pinterest LinkedIn +

Преди години бяха задължителни. За работа, за излизане, за абитуриентски бал, за официален повод. И вратовръзката не беше нещо, което само по-старите знаят да връзват. Сега? Сега всичко е различно. Мъжкият костюм бавно, но сигурно се превръща в изчезващ вид.

Причините са много. Една от основните е фрийлансърството. Малцина са тези, които работят сами за себе си и обличат костюм. Джинси, кецове, тениски, понякога риза и сако – това е облеклото на промяната. При това понякога по-скъпо дори от добър костюм. И никаква вратовръзка. Това е сигурно. Законът за повечето млади хора е следният: "Не започвай работа, ако ще те накарат да носиш вратовръзка". Все пак тя се счита за корпоративния възел около врата ти. Който може да бъде затегнат по всяко време. Цифрите също доказват, че стилният и елегантен костюм отива в миналото. Според Kantar – агенция за анализиране на пазара – годишните продажби на костюми падат със 7%. На вратовръзки – с 6%, а на блейзъри – с 10%. Това води до свиване на пазара с почти 250 млн. лева през последните 4 години. Дори специалистът в този вид облекло – Moss Bros – обяви на три пъти, че трябва да се очаква свиване на печалбите.

И причината не е само в облекчаването на дрес кода на технологичните гиганти като Facebook и Apple. Банки, считани за бастион на костюма и връзката, като Goldman Sachs и JP Morgan, също облекчиха правилата за работно облекло. Пък посланието на големите хора е ясно – костюмът е само по задължение. Марк Зукърбърг свидетелства с костюм пред Конгреса на САЩ, но иначе е с кецове и джинси.

Промяната е неизбежна

Та дори и Джеймс Бонд в последните два филма не е постоянно в костюм. А и навиците на потребителите също се променят, на което отговарят и магазините. За да си купите костюм, трябва да обикаляте ателиета, да ви взимат мерки и прочие. А дори и да минете на по-евтиния готов вариант, после може да има нужда от свиване или отпускане тук-там. Но пък дори и в големите магазини за хранителни стоки може да си купите джинси, бельо или кецове. Ето, например в брошурата на Лидл за следващата седмица, която може да разгледате на kimbino.bg, може да се облечете за 120 лв. Като в това число влизат блуза, тениска, джинси и яке. А нов костюм с палто ще струва 5-6 пъти повече.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.