Batman: Arkham Origins

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън - приключенска игра Година: 2013 Разработва: Warner Bros. Games Montreal Издава: Warner Bros. Interactive Entertainment Платформа: РС | PS3 | Xbox 360

Ще цитирам (по памет) IGN и тяхното ревю на Arkham Origins: "Дори една посредствена Batman игра е добра игра!". На пръв поглед в едно подобно твърдение се съдържа сериозен парадокс. Как така една игра може да е едновременно посредствена и добра?

Аз самият, след няколко десетки часа, прекарани в компанията на една по-млада и изпълнена с гняв версия на Брус Йен, все още не съм намерил задоволителен отговор на този въпрос.

Може би причината се корени във факта, че "новият" Batman: Arkham Origins всъщност е добре познатият ни стар Batman: Arkham City с 2-3 нови гаджета (всеки от които с повече от съмнителен принос за подобряване на цялостното геймплейно преживяване) и различна история. Иначе казано: Origins изглежда повече като огромно DLC (достъпно за сваляне съдържание) за предходната игра, дело на Rocksteady Studios - по-скоро разширение, отколкото истинско качествено продължение на Arkham City.

Някои по-заядливи натури биха намерили това за непреодолим недостатък на играта. Така де - Warner Bros. Games Montreal (студиото, което пое проекта от Rocksteady) ни карат да платим пълна цена за нещо, което трудно може да мине за "нова" игра.

Това, разбира се, е едната страна на медала. Защото, ако се замислите обективно, какво лошо има в подхода "още от същото", при положение, че "същото" поначало си е било дяволски добро съчетание от екшън/стелт приключение с ролеви елементи, развиващо се в една от безспорно най-успешните и обичани веселени на DC Comics?

Батман сам по-себе си е не просто необходимо, а и напълно достатъчно условие, за да ви осигури няколко десетки часа страхотно игрално преживяване. А като прибавите към това и един нелош (като за Dark Knight история) сюжет, брилянтно озвучаване, страхотна атмосфера и, меко казано, надъхващи и взривяващи адреналина ръкопашни битки, резултатът може да ви изненада далеч отвъд очакванията ви.

Да, за да съм докрай откровен, ще кажа: Batman: Arkham Origins е прикуъл (предистория) на двете преходни игри, правен без особено въображение по отношение на геймплея (иновации практически липсват) и с акцент по-скоро върху така наречената "production value" (продуктова стойност). Иначе казано - подобрения във визията, озвучаването, анимацията и режисурата.

А тук подобренията, бързам да отбележа, са ясно видими. Оптимизацията на играта, например, е на значително по-високо ниво отколкото в Arkham City и в сравнение с него новият Batman направо "лети", дори на максимални настройки.

Битките също са леко "пипнати" - най-вече по отношение на баталната хореография. Черният рицар се движи много по-пъргаво, реагира с повече гняв и е по-експлозивен - много добър ход от страна на Games Montreal, вписващ се идеално в идеята за "по-младия и отмъстителен Batman" в тази история.

Историята, пак казвам, също бива, което, разбира се, не означава да очаквате сюжет, достоен за 11 "Оскара".

На финала това, което се е получило, е поредната Batman игра. Забавна, динамична, развлекателна, но не особено запомняща се. Е, в съвременния свят на безкрайни продължения понякога и това е нещо.


Сподели.