Барокамера в старозагорски медицински център спасява човешки животи

Pinterest LinkedIn +

Иновативна кислородна терапия в барокамера в старозагорския HBO Medical Support Center помага на хиляди хора и дори спасява човешки животи. През барокамерата до момента са преминали 500 пациенти, за подобряване на чиито състояния терапията е помогнала значително. От клиниката съобщават за подобряване на състоянието на дете с аутизъм само след няколко посещения, както и за спасяването на живота на жена с анаеробна бактерия, за чието лечение антибиотиците не са могли да помогнат. 

Хипербарната кислородна терапия, позната още като хипербарна оксигенация (ХБО) представлява дишане на 100% чист кислород под налягане. Сесиите се провеждат в модерна, удобна и сигурна осемместна барокамера от най-висок клас. Процедурата е безболезнена, релаксираща и приятна. До момента около 350 деца с аутизъм са преминали през нея, от които 96% са със значително подобрение, а 4% с минимално подоборение. Значителните подобрения се изразяват в подобряване на социокомуникативните умения, поява на говор, подобрение на съня, както и редукция на хиперактивността. 

При иновативната терапия се приема 10 пъти повече от нормалното количество чист кислород. Въздухът, който всички ние дишаме ежедневно, е смес от газове, включително азот, кислород, въглероден диоксид, инертни газове и водни пари. Жизненоважният за всички нас кислород представлява едва 21% от този коктейл и един възрастен човек нормално консумира 2 700 гр. кислород на ден, от които едва 900 гр. отиват за нуждите на кръвоносната система. За един час терапия се вдишват 1 100 грама и еритроцитите се изпълват с него, а излишъкът се разтваря в кръвната плазма. От това следва цялостно положително въздействие върху организма и се подпомага значително оздравителният процес.

Освен за лечение на посочените по-горе заболявания хипербарната кислородна терапия се използва и при отравяния с въглероден окис, както и с медикаменти и храни, при гинекологични заболявания, смущения в половите функции, кесонна болест, кръш синдром, автоимунни и неврологични заболявания и други остри травми и исхемии. Тя е ефективен метод също за лечение на въздушни или газови емболии, диабет, гастрити, колити, незарастващи или трудно зарастващи рани, трофични язви, анемични състояния, изгаряния, чернодробни цирози, заболявания на сърдечно-съдовата система и дори проявления вследствие на радиация.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.