"Балкански ритуал" на Георги Тенев: гранична територия между фикция и реалност

Pinterest LinkedIn +

Исторически трилър или анализ на съвременността маскиран като роман? А защо не и двете? "Балкански ритуал" е роман, който трудно би могъл да бъде еднозначно жанрово определен, а не е и необходимо. Достатъчно е да опишем като роман огледало на действителността, в която съществуваме.

Мрачно начало, реалистични и тъкмо по тази причина почти комични политически интриги, един древен ръкопис, един комисар и доза мистика. Това са само част нещата, които ще откриете в "Балкански ритуал" на Георги Тенев.

Роман, който, освен че е изключително наситен със социални теми, е критичен, провокиращ и детайлен. "Балкански ритуал" е роман за границите, в пряк и преносен смисъл. Гранците на държавите, границите на търпението, границите на възможното.

Георги Тенев, когото повечето от вас вероятно добре познават като автор на романите "Партиен дом", "Господин М" и "Български рози", умее да разказва еднакво увлекателно както когато описва съвременния политически живот, така и когато разказва историята на създадена преди векове книга, която мистериозно изчезва от Ватиканската библиотека и също толкова мистериозно се появава в Българската академия на науките.

Археология, кражба, министри и депутати, експерти и полицаи, свещеници и съвсем обикновени хора се оказват свързани с един сложен, изпъстрен с множество тайни и завладяващ сюжет. "Балкански ритуал", както вече отбелязахме, в никакъв случай не е просто криминален роман или исторически трилър. Не се чете на един дъх и едва ли единственото, което ще ви вълнува, докато го четете, ще е да разкриете кой е в дъното на престъплението.

Убедени сме обаче, че ще откриете множестно прилики с действителни лица и събития, които, разбира се, са напълно случайни. Ще се срещнете с един културен министър, който и сам не може да си обясни как точно е стигнал до тази позиция и се ръководи изцяло от мнението и желанията на своя приятел – премиера. Премиер, с еднакви малко и фамилно име, който ловко се измъква от всяка ситуация, има силно влияние в службите за сигурност и по някаква странна причина се ползва с доверието на избирателите.

Министърът, който по съвместимост е и професор в БАН, получава един мистериозен пакет. В този пакет се оказва именно книгата, чието изчезване от библиотеката във Ватикана преди 40 години е останало сред неразкритите престъпления. Премиерът, чиито размисли относно депутатите и политиците в България като цяло обощават много точно всичко, което изобщо може да се каже за тях, успява да овладее временно назряващия скандал, но не и да достигне до бърз отговор на въпроса откъде се е появил този ръкопис.

Колкото до комисар Колев, в граничния район, където работи, също не липсват мистериозни престъпления и археологически загадки. Често тясно свързани помежду си. Всъщност още в самото начало на романа Колев се спуска в изоставен от архелозите изкоп, където ще открие два трупа и една чанта.

Корупция, преминаваща от най-високите до най-ниските нива. Духовници, чиято вяра е поставена на изпитание. Политици, скандали, полицаи, сираци и дълго пазени тайни. Всичко това се преплита в един сложен, реалистичен и наситен с мистика "Балкански ритуал", който със сигурност ще ви провокира да се замислите.

Най-прекият път към него е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.