Българският клип за европредседателството насърчавал сексуалното насилие

Pinterest LinkedIn +

Опасен скрит подтекст беше открит в рекламния клип на българското европредседателство, представен миналата седмица.

"Френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип, защото откри в него... толериране на сексуалния тормоз", алармираха от предаването "Господари на ефира".

Оказва се, че французойката е възмутена от думите "Когато я срещнете за пръв път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани ви да я опознаете сами".

За българската публика е очевидно, че става дума за една национална особеност, според която утвърдителното поклащане на главата в България изразява отрицание в останалия свят. Европейската публика обаче очевидно не разбира шегата. 

В контекста на нашумелите напоследък движения против сексуалното насилие в Холивуд, под знака на които преминаха и наградите "Златен глобус" преди броени дни, клипът получава напълно погрешно тълкуване.

"Не" значи "не" напоследък се издига като лозунг на много кампании срещу сексуалното насилие, включително и на движението #MeToo ("Аз също"), което започна след разкритията за постоянен сексуален тормоз от страна на холивуския продуцент Харви Уайнстийн.

Главни герои във видеото са актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов. Те се срещат като непознати във влака и между тях пламват нежни чувства, а посланието на клипа, както се оказва, е повече от сексуално: "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!".

Вие как го тълкувате?


Сподели.