BAFTA 2013 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Argo (Арго) на Бен Афлек (Ben Affleck) триумфира за пореден път – този път на наградите на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (BAFTA) в Лондон, където грабна цели три от статуетките.

Освен за Най-добър филм той спечели още наградите за Най-добър режисьор и Най-добър монтаж.

Сред представилите се достойно филми е и Django Unchained (Джанго без окови) на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino). Уестърнът спечели награда за Най-добър сценарий, а Кристоф Валц (Christoph Waltz) - за Най-добър поддържащ актьор.

Най-добра актриса в главна женска роля е Еманюел Рива (Emmanuel Riva) за изпълнението й в драмата Amour (Любов), а Най-добра актриса в поддържаща женска роля очаквано е Ан Хатауей (Anne Hathaway) от Les Miserables (Клетниците).

Победител в категорията Най-добра главна мъжка роля е Даниел Дей-Луис (Daniel Day-Lewis), който печели и единствената награда за историческата драма на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) – Lincoln (Линкълн).

Тъй като наградите са на Британската академия за кино и телевизионни изкуства, се присъжда и награда за Най-добър британски филм, която тази година отиде при Skyfall (007 Координати: Скайфол).

За Най-добър филм на език, различен от английски, статуетката отиде при Amour на Михаел Ханеке (Michael Haneke), а за Най-добра анимация бе определен Brave (Храбро сърце), който спечели в конкуренцията само на ParaNorman (ПараНорман) и Frankenweenie (Франкенкуче).

Сподели.