Авторът на "Химна на Пирогов" посвети творбата си на медиците от първа линия в борбата с коронавируса

Pinterest LinkedIn +

Композиторът Димитър Киров посвети химна си за Пирогов на медиците от първа линия в борбата с коронавируса, обяви самият той. Киров е автор на музиката и на текста на песента, аранжиментът е на Христо Павлов, а изпълнението – на Мъжкия хор и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Алексей Измирлиев.

"През 2010 г. написах музиката и текста на този химн – "Химн на Пирогов" – по случай 200-годишнината от рождението на Н. И. Пирогов, 60-годишнината на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", както и на здравните работници и служители от спешната медицина в Република България. Само преди дни болница "Пирогов" даде първите жертви в страната на болни от COVID-19. Нека от днес този химн звучи и в подкрепа на всички лекари, сестри и медици, които са на "първа линия" в борбата срещу безпрецедентната и заплаха – враг на човечеството, както я определи Тедрос Аданом Гебрейесус от Световната здравна органицзация.

Някои от тях вече загубиха, или ще загубят своя живот и ще лишат своите близки и роднини от себе си в името на това да спасят нашия живот, за да спасят живота на нашите даца и/или живота на нашите бащи и майки... За да изпълнят своя дълг. Поклон пред Вас", написа в профила си във Фейсбук музикантът, когото наричат Българският Клайдерман.

Чуйте неговата творба!

А ето и текста:

Химн на "Пирогов"

Припев:
Клетва всички тук сме дали
на Хипократ верни во веков,
служим с чест и без възхвала,
на род, родина и на вси.

I.
Лекари, сестри, медици ние сме.
Пироговци във крак напред вървим до един.
На хората даряваме ний щастие,
сърцата си безкористно раздаваме.
Припев

II.
Наш учител и патрон Пирогов е,
лечител смел, хирург и педагог голям.
До днес от него учим се на труд, морал.
На болните живот и здраве да дадем.

ПрипевСподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.