Автопроизводителите са недоволни от срока за забраната на стандартните двигатели във Великобритания

Pinterest LinkedIn +

Автомобилните производители не са никак доволни от последната идея на британското правителство. Според информация на "Autocar" всеки момент правителството на Великобритания ще обяви, че от 2040 г. ще се забранят продажбите на коли само с традиционни двигатели.

Вместо това ще се изисква новите коли да са минимум хибриди, които да могат да изминават поне 80 км изцяло на електрически режим. В момента почти няма такива хибридни модели, тъй като максимумът на съществуващите е около 50 км в електрически режим.

Разбира се, до 2040 г. има още доста време и дотогава технологиите със сигурност ще позволяват на хибридите доста повече от 80 км пътуване само на електричество. Въпреки това автомобилният бранш не е особено доволен, най-вече заради много неясноти в стратегията и поставения срок.

"Производителите ще продължават да предлагат все повече електрически модели, които ще дават все по-голям избор на клиентите. Индустрията обаче не може да диктува темпото на промяната, нито нивата на търсенето от потребителите. Нереалистичните цели и подвеждащите послания на забраните единствено ще подкопаят нашите усилия да реализираме това бъдеще, ще объркат потребителите и ще доведат до хаос на пазара на нови коли и хилядите работни места, които създава", коментира Майк Хауес, директор на SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders), организация, в която членуват повечето автомобилни компании.

Той казва още, че SMMT не може да подкрепи цели, които "не оценяват как индустрията, потребителите или пазарът работят и не са базирани на факти". Официалната цел на новия правителствен план е да се намалят максимално вредните емисии от автомобилите. Според SMMT в момента 98% от всички нови дизелови и бензинови автомобили изпълняват най-строгите изисквания и това се отразява положително на климата.

Според организацията, ако правителството иска да постигне нулевите емисии, ще трябва да покаже ясен план със стимули за потребителите, проекти за подкрепа за създаването и поддържането на нужната инфраструктура и по-ясна визия.

След появата на публикацията британското транспортно министерство отхвърли твърденията за планирания срок. Негов говорител обяви, че става дума за чернова на документ, която е изтекла неправомерно и новата стратегия все още се разработва и не е одобрена от правителството.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.