Asus Padphone - соломоновско решение на дилемата таблет или смартфон

Pinterest LinkedIn +

Докато Apple и Google водят ожесточена война за налагане на нови мобилни стандарти, много от компаниите, въвлечени пряко волята си в този разгорещен конфликт, са изправени пред нелека задача.

За Samsung и Asus например, изборът на самостоятелен път е немислим. Корейците вече опитаха, разработвайки своя алтернатива на мобилна OS (Bada) и резултатът беше поредната нишова операционна среда – безспорно интересна и с потенциал, но без широко приложение.

Проблемът се задълбочава и от това, че залагането на който и да е от двата лагера носи определени рискове. Днешният пазар е непредвидим, а съвременните потребители често сменят рязко предпочитанията си, следвайки посоката на поредната нова хай тек мода. Така буквално за една нощ устройства, които до вчера са били маркетингов хит, днес вече може да са "стара новина".

От тази гледна точка поставянето на "всички яйца в една кошница" никак не е разумно и точно поради тази причина, големите хай тек корпорации днес се стараят максимално да диверсифицират продукцията си. Иначе казано – да предлагат колкото се може повече и по-разнообразни модели, които да покрият максимално голяма част от пазара.

Kомпанията, която определено може да служи за пример в тази насока, е Asus. След като умело съчетаха таблет и лаптоп в едно с прекрасната си и много находчива от дизайнерска гледна точка серия Transformers, сега тайванците ни предлагат нещо също толкова креативно – Padphone.

Анонсиран още в началото на годината на CES 2012, този уникален хибрид най-после беше показан в действие по време на Mobile World Congress 2012 в Барселона.

Asus Padphone, както намеква името му, е опит за съчетание между най-доброто от света на смартфоните и този на таблетите. Става дума за уникална комбинация от повече или по-малко класически телефон и специална докинг станция.

Смартфонът е с 4.3-инчов Super AMOLED дисплей с резолюция 960×540 пиксела, двуядрен процесор S4 Snapdragon, 8-мегапикселова камера с LED светкавица и допълнителна VGA камера. Иначе казано - попада в продуктовата категория на бестселър устройства като iPhone 4S и Samsung Galaxy S2.

Докинг станцията представлява таблет, но не може да работи самостоятелно (без смартфон компонента си). Когато двете устройства се съединят в едно обаче, те се превръщат в пълноценен таблет с 10.1-инчов екран с до девет пъти по-продължително време за автономна работа.

Операционната система, която Asus Padphone използва, е Android 4.0, а мобилната среда, в която може да оперира, покрива всички основни видове клетъчни мрежи – от WCDMA, EDGE/GPRS/GSM до HSPA+.

Интересното в тази идея на Asus е, че тя предлага наистина любопитна алтернатива на устройства като Galaxy Note, например. Понастоящем определено съществува пазарна ниша, разположена между таблети с iPad формат (10-11 инча) и класическите смартфони (с диагонал на дисплея до 5 инча).

От една страна, таблетите с по-малък от каноничния iPad диагонал (7 инча и по-малко) са доказано неудобни за по-дългосрочна употреба. От друга, има определена, чисто психологическа граница в размера на екрана на един типичен телефон, след която големият формат прави устройството по-скоро смешно, като е долепено до ухото на говорещия.

Asus Padphone решава този проблем, позволявайки да използвате смартфон компонента му, когато имате нужда от "слушалка" за разговори, а таблет докинг станцията - когато ви е необходима по-голяма площ за по-сериозна работа като преглеждане на големи документи или по-удобно боравене с големи обеми текст.

Дали и доколко тази концепция ще се увенчае с пазарен успех, тепърва предстои да видим, когато Asus Padphone се появи официално в продажба през април, но идеята безспорно притежава определена доза елегантност и опит за соломоновско решение на проблема за избор между таблет и смартфон.


Сподели.