Край Казанлък беше откритт археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“

Pinterest LinkedIn +

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ беше открит в Казанлък вчера, 9 април. Това е първият по рода си подобен комплекс в страната, чиято цел е да представи тракийската култура и изкуство и да бъде достъпен и съвременен “проводник” на вековете, осигуряващ ни достъп до света на траките в съвременен формат, съобщава knews.bg.

Комплексът се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. На откриването присъстваха стотици граждани, а сред официалните гости беше и Старозагорският митрополит Киприян.

В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница, и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи. Туристите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис“, а самият античен град, който в момента се намира под язовир "Копринка", е пресъздаден в макет.

В комплекса има и холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, който посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе. Чрез триизмерна виртуална реалност туристите ще имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот, да се пренесат от тронната зала на Севт III до жреческия ритуал в Тракийската гробница и битката на тракийските воини. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири.

В археологическия комплекс има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости и кафене.

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката, която предлага Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък, наречен „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяването на туристическия комплекс.


“Днес ви разказваме, но и показваме една много дълга история. История, започнала преди много години, която днес завършва по най-добрия начин. История за туризъм, за културно наследство, събрала всичкия опит на археолози, кметове, експерти и всички хора, които искаха тази долина да е открита, да живее, да диша, да бъде показана, да прегърне туристическия поток” - заяви в речта си кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

"В случая най-важното е, че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види абсолютно всичко, а тука - да види възстановките, обичаите на траките, които са уникално направени” - сподели проф. Николай Овчаров.

Създаването на комплекса показва как можем да използваме развитието и инструментите на модерния свят за представяне на тракийското културно наследство по достъпен и съвременен начин и за съхраняването на величието на тракийските царе, гарантирайки вечността им.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.