Разгледайте Долината на тракийските царе с велосипед!

Pinterest LinkedIn +

Разгледайте Долината на тракийските царе с велосипед и направете своята вълнуваща велообиколка на всички туристически и културни обекти в района на Казанлък!

Това е неустоимото предложение на новооткрития археологически комплекс “Долината на тракийските царе”, в който освен да научите повече за света на траките, можете да наемете велосипед и по новоизградени велоалеи да посетите тракийските гробници в района - шедьоври на монументалното изкуство на древността, както и да стигнете до Казанлък, за да посетите различни културни и туристически обекти в Града на розите.

Казанлъшката гробница

Открита през 1944 г., Казанлъшката тракийска гробница е един от първите български паметници, включени в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Уникалният стил и майсторство на художниците на стенописите в нея я превръщат в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на античното културно наследство.

Могила “Гоямата Косматка”

Една от най-внушителните тракийски гробници в България, в която археологът Георги Китов открива над 80 предмета с висока научна и художествена стойност, сред които и бронзовата глава на одриският владетел Севт III - основателят на древният град Севтополис. 

Могила “Шушманец”

Храмът в могилата Шушманец е открит през 1996 г. Пластичната украса от полуколони и пиластри отразява религиозните и философски представи на траките за строежа на света. Уникалното й архитектурно решение я прави една от най-представителните произведения на тракийската архитектура. 

Гробоно-култов комплекс “Оструша”

С плановото си решение, архитектурни особености, украса и находки, “Оструша” се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от края на IV в. пр. Хр. Състои се от шест помещения, а таванът на гробната камера е касетиран, като във всяка от 36-те касети са нанесени изящни стенописи. Сред тях най-добре е запазено изображение на женска глава в профил.

Могила “Хелвеция”

Гробницата датира от края на IV в. пр. Хр. Стените на коридора са от ломени камъни, а стените и подът на двете помещения са измазани с фина бяла хоросанова мазилка, върху която са нанесени хоризонтални и вертикални жлебове, сякаш стената е изградена от големи мраморни блокове. Входът към камерата се затваря с двукрила касетирана каменна врата с механизъм за заключване от вътрешната страна. 

Могила “Грифоните” 

Гробницата датира от IV в. пр. Хр. и се състои от дълъг коридор и две камери. Има представителна фасада с украса от два пиластъра и релефен фронтон, рамкиращи входа. Входовете към преддверието и куполната камера са се затваряли с двукрилни каменни врати, а кръглата камера е покрита от изящно построен купол. Подовете на двете помещения са от гранитни плочи, измазани с мазилка. 

Велоалеите ще ви отведат и в Казанлък, където ви очаква един от най-богатите Исторически музеи в страната, Музеят на розата, Художествената галерия, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Музей “Ахинора”, Къща-музей „Дечко Узунов“, Къща-музей „Ненко Балкански“, Етнографски комплекс „Кулата“, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства и много други.  

От археологическия комплекс може да закупите и пакетен билет за посещение на туристическите обекти, по който да изберете маршрута си. На разположение за туристите в комплекса “Долината на тракийските царе” са 50 велосипеда, които могат да бъдат наети на час или за цял ден. 


Подарете си неповторимо преживяване в света на траките, съчетано с великолепните пейзажи на Долината, тракийските могили, Стара планина и Средна гора.

Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ работи всеки ден от 9 ч. до 19 ч. през лятото и от 9 до 17 ч. през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.